Den sørafrikanske modellen Candice van der Merwe.

Beirut gir gjenlyd av voldsomme demonstrasjoner. Folk er rasende over forslag om å skattlegge bruken av WhatsApp og Viber. Det hjelper ikke på humøret at landets statsminister Saad Hariri har betalt en sørafrikansk bikinimodell 16 millioner dollar.

Saken har kommet for en dag fordi sørafrikanske ligningsmyndigheter reagerte på at en tyveåring plutselig fikk 16 millioner dollar fra en libanesisk konto. De mistenkte at det var hennes eiendomsmegler-far som sto bak, og ville skattlegge beløpet.

Slik kom historien for en dag. Jenta heter Candice van der Merwe. Hun var 20 år og møtte Saad Hariri på Seychellene. Merwe fortalte retten at hun fikk tilbud om å bli med til øyegruppen for å kaste glans over partyer for superrike mennesker for hvem «penger ikke er noe problem». Jentene ble fløyet inn, fratatt pass og underlagt strengt fotoforbud. Det lyder som Jeffrey Epsteins Love Island.

Saad Hariri var 43 den gangen og god for 1,9 milliarder dollar den gangen, ifølge Forbes. Men han hadde også kone og barn. Hariri var ikke statsminister den gangen, det var ikke statens penger han overførte. Men for libanesere er det likevel provoserende. De ansatte i hans selskaper har ikke fått utbetalt lønninger. Men han kan hive over hundre millioner etter en sørafrikansk bikinimodell!

Når statens finanser skranter ser man seg om etter måter å skattlegge vanlige folk på. WhatsApp og Viber gjør det mulig å ringe gratis, dvs teleselskapene går glipp av inntekter. Teleselskapene eies av moguler som Hariri. Folk forstår sammenhengene. Derfor blir de rasende.

Libanesiske aviser betegner opptøyene som en «skatte-intifada» og en «WhatsApp-revolusjon».

Libanon har lenge vært overveldet av over 1,5 millioner syriske flyktninger, arbeidsledigheten og korrupsjonen er skyhøy, og levestandarden er synkende for mange.

Også i Tripoli, Saida og Bekaadalen sluttet mange seg til protestene. (NTB

Over hele verden provoserer eliten vanlige mennesker med avgjørelser som er som slag i ansiktet. Elitens forakt for vanlige mennesker har nådd et nivå hvor det kan få alvorlige politiske følger. Den arabiske våren begynte med at en gatehandler ble trakassert av politiet.

Lebanon’s Prime Minister Gave $16 Million to South African Model

 

Forhåndsbestill boken her til spesialpris!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂