Sakset/Fra hofta

Tirsdag holdt USAs president Donald Trump en tale norske hovedstrømsmedier garantert ikke vil omtale, fordi den bryter med det bildet de har tegnet og fortsetter å tegne av Trump som en renspikket rasist. Vi gir deg utdrag av talen, oversatt til norsk, og nederst i saken gir vi deg mulighet til å lese eller se hele talen.

Trump holdt talen på en konferanse arrangert i forbindelse med 2019 National Historically Black Colleges and Universities-uken, som i år avholdes i Washington DC. Det er i dag rundt 100 tradisjonelle læresteder for svarte,  og de første ble stiftet lenge før den amerikanske borgerkrigen. Trump innledet med denne historikken før han nevnte et ikke helt tilfeldig utvalg av fargede amerikanere som hadde bidratt til å bygge USA som nasjon:

Uteksaminerte fra HBCU har forbedret og forskjønnet hver eneste fasett av det amerikanske samfunnet. Fra deres læresteder ble store amerikanere som Booker T. Washington, Rosa Parks, Ida B. Wells, Høyesterettsdommer Thurgood Marshall, NASA matematiker Katherine Johnson, den høyt anerkjente oppfinneren Lonnie Johnson, General i Flyvåpenet Daniel James Jr, NFL Hall-of-Fame Jerry Rice og den legendariske treneren Eddie Robinson.

Reverend Martin Luther King, Jr. ble uteksaminert fra Morehouse College. (Applaus) Det er stort.

Og det var afro-amerikanske studenter som bidro til planleggingen av bussboikotten i Montgomery, fra kjellerlokalene i en annen av HBCUs læresteder, Alabama State University. (Applaus)

Lovprisningen av disse tradisjonelle lærestedene for fargede, men ikke lenger bare for fargede, fortsatte:

HBCU-institusjoner utgjør bare tre prosent av USAs samlede antall av læresteder for høyere utdanning. Men dere uteksaminerer 80 prosent – tenk på det: 80 prosent av afro-amerikanske dommere, 40 prosent av afro-amerikanske ingeniører og mer enn 50 prosent av alle afro-amerikanske leger. Det er en helt utrolig setning. Fra tre prosents dekning til 50 prosent mer for leger (applaus), det er en utrolig statistikk. Det er en utrolig prestasjon.

Det er grunnen til at jeg, i mine første uker i embetet, tok initiativ til å gjøre HBCU til en topp-prioritert oppgave igjen. Jeg signerte en president-ordre om å flytte det førderale HBCU-initiativet til Det hvite hus, der det hører hjemme. (Applaus)

I de siste to og et halvt år har vi lyttet til og lært av dere, og vi har tatt veldig, veldig seriøse grep. Jeg tror dere vet det. Jeg signerte en lov som økte de føderale bevilgningene til HBCU med rekordhøye 13 prosent. Den største økningen noensinne. (Applaus)

Selvsagt måtte President Trump også skryte av hva han og hans administrasjon har gjort.

Jeg signerte en jordbruksreform som inkluderte mer enn 100 millioner dollar til stipend, forskning og særlig gode sentre for studier på HBCU som er «land-grant-institusjoner. Et hundre millioner dollar. (Applaus)

Trump fortsatte med å liste opp hvilke grep hans administrasjon har tatt for å redusere føderale forordninger og byråkrati som har vanskeliggjort nytenkning og nyvinninger på disse lærerstedene. Særlig mange av de religiøst fundamenterte lærestedene (les: kristne i flere avskygninger) har hatt problemer med å søke om føderal støtte.

…Dette betød at deres tros-baserte institusjoner, som har gitt ekstraordinære bidrag til Amerika, urettferdig nok ble straffet for sine religiøse forankringer. Visste vi dette? Visste alle dette? Fordi det var, – det var.. det var ikke bra.

Denne uken har vårt Justisdepartement offentliggjort sitt syn på at slike diskriminerende hindringer er i strid med grunnloven. (Applaus) Det var et stort skritt. Og fra nå av vil trosbaserte HCBU-institusjoner nyte godt av likebehandling i forhold til føderal støtte. (Applaus)

Selvsagt kunne ikke Trump unngå å komme inn på sine forgjengeres feilslåtte politikk, og sin egen politiske medisin.

Tidligere ledere brukte trillioner av dollar i Midtøsten, men de lot våre egne borgere lide, vår middelklasse vansmekte, og våre nabolag svinne hen i totalt forfall. Og de tok ikke vare på våre – dere vet – våre høyskoler. Jeg mener våre høyskoler på forskjellige nivå. Det var mye de ikke tok vare på.

Etablissementet i Washington lovfestet ruinerende handelsavtaler som ødela millioner av hardtarbeidende familier, og som forårsaket dyp, økonomisk smerte for mange afro-amerikanske samfunn. Ledere av begge partier lot Kina og andre nasjoner stjele våre arbeidsplasser, plyndre våre fabrikker og knuse drømmene til våre borgere. Kina ville hente ut mer enn 500 milliarder dollar årlig, for mange år, samtidig som de stjal våre intellektuelle verdier. Ting er veldig annerledes i dag.

…Andelen på fattige afro-amerikanere satte en ny bunnrekord i vårt lands historie. Den laveste fattigdomsraten. Vi er – (applaus) – det er da noe. Jeg vet ikke, men når jeg møter noen til debatt, vel, da er dette ganske bra tall, vet dere. (Latter). Hvem kan slå disse tallene? Vær snill, fortell meg det! (Latter).

Dere kan lese hele Trumps tale her, men til slutt enda en smakebit:

…vi jobber etter to enkle og virkelig viktige regler: Kjøp amerikansk, og ansett amerikansk (applaus). Av den grunn fortsetter vi også å jobbe for immigrasjons-reformer for å beskytte jobber og lønninger for amerikanske arbeidere, særlig for de som har blitt skjøvet til siden.

Vi kjemper for å gi hver eneste foreldre til hver eneste student en mulighet til å velge skole, fordi intet amerikansk barn fortjener å forbli på en dårlig skole (applaus).

For den som behersker amerikansk engelsk, anbefaler vi å se hele talen på video. Kanskje vil dere da forstå mer enn lederavdelingen i Dagbladet, som synes å være utenfor terapeutisk rekkevidde for de store sammenhenger!

Vi er få, vi i Document. Vi skryter kanskje ikke like mye av oss selv som for eksempel President Trump, ikke får vi utrettet så mye heller, men siden lesertallene stiger og stiger, fortsetter vi! Bli med på lasset, så kan vi kanskje få gjort noe med de andre nissene på det norske lasset! 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:

200,00 NOK – månedlig
100,00 NOK – månedlig
50,00 NOK – månedlig
300,00 NOK – månedlig
500,00 NOK – månedlig
1 000,00 NOK – månedlig

 

 

Les også

Les også