Mohamed Rafiq var den store helten da han lørdag overmannet en mann med skytevåpen som skjøt rundt seg i moskéen. Den andre helten Mohamed Iqbal slo gjerningsmannen.Menigheten i Al-Noor Islamic Centre i Bærum samles til Eid på Thon hotel i Sandvika
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det som skjedde i går, er ting som ikke skal skje i Norge. Norge skal være trygt, sier statsminister Erna Solberg (H) til pressen.

Solberg og flere andre politikere, deriblant kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H), stortingsrepresentant Abid Raja (V) og ordfører i Bærum Lisbeth Hammer Krog (H), har besøkt id-feiringen ved Thon Hotel i Sandvika søndag.

Solberg sier at alle norske gudshus skal være trygge, uansett hva man tror på. Hun synes også det er bra å se at nordmenn har stilt opp ved moskeer søndag for å vise sin støtte.

– Det viser hovedbildet i Norge, som er at nordmenn tar avstand fra muslimhetsen som eksisterer.

Forebyggende tiltak

Politidirektoratet har bedt alle politidistrikt iverksette forebyggende tiltak i forbindelse med feiringen av den muslimske høytiden id etter skyteepisoden i moskeen Al-Noor Islamic Center i Bærum lørdag.

En mann i tidlig 20-årene er siktet for drapsforsøk for skyteepisoden i moskeen, samt siktet for drap på en ung kvinne han er i familie med.

Hendelsene ses i sammenheng.

La gjerningsmannen i bakken

65-år gamle Mohamed Rafiq var den som stanset og la den drapssiktede mannen i bakken under angrepet mot moskeen.

– Jeg er veldig glad for hjelpen og støtten jeg har fått, sier Rafiq.

Han fikk hjelp av en annen til å holde siktede nede fram til politiet kom.

Plan mot islamofobi

Abid Raja mener det er viktig at regjeringen møter fremtiden med en egen plan mot islamofobi.

– Vi vet at det er ekstremisme i Norge, og det kommer fra alle sider. Vi har hatt mye fokus på fremmedkrigere, det er et viktig fokus, men vi må også ha fokus på islamofobien og ekstremismen som kommer fra høyreradikale sider. Jeg er glad for at regjeringen skal jobbe med det, sier Raja til pressen søndag.

Solberg og flere representanter for regjeringen skal delta i markeringen av id ved Tawfiiq islamsk senter i Oslo klokken 14.00 søndag. Innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp), kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er med på besøket.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂