En US Marine observerer trafikken gjennom Hormuz-stredet fra USS John P. Murtha 18. juli 2019. Foto: Adam Dublinske/U.S. Navy/Reuters/Scanpix

Iran møter søndag representanter for signaturstatene til atomavtalen. Møtet, på embetsmannsnivå, er forberedende. Samtidig går Iran ut og sier det vurderer å restarte atomreaktoren Arak.

Iran vil gjerne ha med den ene hånden, men truer med den andre.

Søndag møtte iranske representanter utsendinger fra signaturlandene til et forberedende møte i Wien, ledet av generalsekretæren i EUs utenrikstjeneste, Helga Schmid.

Budskapet til Iran var at de må overholde avtalen, mens iranerne etterlyste støtte for å motvirke presset fra USA.

Planen er at Wien-møtet skal etterfølges av et møte på ministernivå, men dato for dette er ikke satt.

Vil restarte reaktor

Det iranske nyhetsbyrået ISNA meldte søndag ifølge Reuters at landet ifølge lederen for det iranske atomenergibyrået, Ali Akbar Salehi, nå planlegger å starte opp Arak-reaktoren igjen.

Arak-reaktoren er en tungtvannsreaktor, og tungtvann kan benyttes i produksjon av plutonium som benyttes i kjernefysiske stridshoder.

Kjernen i reaktoren ble imidlertid fjernet i 2014, for deretter å bli fylt med betong, og en eventuell restarting av reaktoren ligger derfor langt fram i tid. (NTB)

Iran har allerede varslet at det ikke respekterer hverken kvantum eller renhetsgrad på anriket uran. Det er symbolske skritt som skal legge press på signaturstatene, men kan ha motsatt virkning, særlig sett i sammenheng med magnetminer mot skip og kapring av den britiske tankeren Stena Impero.

Irans troverdighet fremstår som lav.