Foto: Henrik Sundt.

Hvorfor trengte ikke europeiske kulturskatter væpnet vakthold for bare noen få tiår siden? I dag kan man knapt passere et minnesmerke eller en eldre bygning uten at politiet er på plass og følger med. De mer betydningsfulle stedene passes på av vaktstyrker fra forsvaret i full grunnutrustning inklusive maskinpistol eller -gevær.

Militært nærvær og vakthold ved sentrale europeiske kulturskatter er en daglig påminnelse om at det etterhvert er blitt mange som ikke liker vår kultur, vår historie og vårt verdigrunnlag. Og som kan tenke seg å bombe vår uerstattelige kulturarv til fillebiter.

Bildet er fra katedralen i Firenze, der hæren hatt tatt oppstilling ved foten av Giottos klokketårn. Utenfor bildet står det 6-7 innsatsklare ambulanser oppstilt. Selv om det hvert år meldes om mange turister som må tas hånd om av helsepersonell på grunn av Stendahl-syndromet, står neppe ambulansene der bare for disses skyld.

Lignende bevoktning finner man også ved Palazzo Vecchio (rådhuset i Firenze) og ved foten av det skjeve tårn i Pisa. Selv om det i dag virker opplagt at disse stedene (blant svært mange andre) bevoktes, er det verdt å reflektere over: Hvorfor?

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her