Nytt

Det kan bli tynnere i rekkene rundt Maduro. Han er nå i klasse med anre bøller som Latinamerika er rik på, som styrer ved brutalitet. Forbrytelser på det nivået som nå er blitt kjent, gjør at hans håndlangere selv risikerer å bli stilt for retten. 

Situasjonen i Venezuela er alarmerende og regimet dreper nå sine virkelige eller innbilte motstandere akkurat slik høyreorientrte regimer i Latinamerika har pleid å gjøre: Med dødsskvadroner som likviderer folk.

Hele 7.000 mennesker er torturert og drept på halvannet år, opplyser FNs menneskererttssjef, Michelle Bacelet, etter et besøk i landet. Det er langt høyere enn antatt.

I rapporten, som ble publisert torsdag, står det at nesten 6.800 personer er blitt drept i Venezuela det siste halvannet året. 5.300 av drapene ble begått av sikkerhetsstyrkene i fjor. Ytterligere 1.569 personer ble drept under lignende omstendigheter fra 1. januar og fram til 19. mai i år.

Bachelet kalte torsdag tallet «sjokkerende høyt». Flere av drapene var rene henrettelser, ifølge rapporten fra høykommissærens kontor. Rapporten er blant annet basert på utsagn fra menneskerettsforkjempere, ofre og vitner.

– Mange av drapene kan ha vært utenomrettslige henrettelser utført av sikkerhetsstyrker, og de bør granskes fullt ut for å stille gjerningsmennene til ansvar og for å sikre at slikt ikke gjentar seg, sa Bachelet i menneskerettighetsrådet.

Fra før ligger regimet uhyre tynt an fordi befolkningen regelrett sulter. Nå kommer bevisene for at regimet dreper den folkelige motstanden.

Maduro har dermed mistet all legitimitet. Denne rapporten kan være spikeren i kista. Kina og Russland har stilt seg bak Maduro. Det blir neppe noen latinamerikanske land igjen etter dette, bortsett fra Cuba.

– Grunnleggende institusjoner og rettssikkerheten i Venezuela har forvitret, sa Bachelet, som er FNs Høykommissær for menneskerettigheter. Hun besøkte nylig det sterkt splittede latinamerikanske landet.

Bachelet er tidligere president i Chile og vet en del om hva juntaer kan stelle i stand. Disse tallene er på Pinochet-nivå.

Bachelet, som besøkte Venezuela i tre dager i forrige måned, retter fingeren spesielt mot politiets spesialstyrke FAES. Hun oppfordrer myndighetene i Caracas til å oppløse enheten.

Folks forsøk på å utøve grunnleggende rettigheter til å ytre seg fritt, til å uttrykke seg, organisere seg og samle seg «medfører risiko for represalier og undertrykkelse», sa hun fredag.

– Vår rapport konstaterer at både faktiske og antatte politiske motstandere og menneskerettighetsforkjempere er blitt utsatt for alt fra trusler og svertekampanjer til vilkårlig fengsling, tortur, mishandling, seksuell vold, drap og tvungen forsvinning, sa Bachelet.

Bachelet sa også at «overdreven og dødelig makt gjentatte ganger er blitt brukt mot demonstranter».

Ordet «forsvinninger» har en egen klang i Latinamerika. Det forbindes med militærjuntaer: Folk forsvinner sporløst.

Nylig døde en marineoffiser i fangenskap etter mishandling og tortur.

21. juni ble marineoffiseren Rafael Acosta Arevalo pågrepet. En uke senere ble han framstilt for en dommer. Da bar han tydelige merker etter tortur. Han besvimte og ble sendt til sykehus, der han døde. En rekke land anklager Venezuela for å ha torturert og drept ham. Nicolás Maduros regjering mener Acosta skulle delta i et planlagt kuppforsøk.

Arevalo er bare en av mange, forstår man. Tortur og drap er det regimet griper til for å holde seg ved makten.

50 land har godkjent nasjonalforsamlingens president Jorge Guaido som den legitime lederen. Norge har anbefalt dialog. Det spørs om det finnes grunnlag for annet enn å forhandle om når Maduro går av etter dette.

All legitimitet er borte.