Fra the Grand Bazzar i Teheran 23. juni. Iranerne er fullstendig klar over at USA har innført nye sanksjoner, men det betyr ikke at de legger all skyld på USA for inflasjon. De vet at det er mange som benytter sjansen til å sko seg. Foto: Nazanin Tabatabaee/Wana News agency/Reuters/Scanpix

AP dykker ned i iranernes hverdag for å finne ut hvordan sanksjonene biter. Etter at de antiamerikanske forklaringene er unnagjort, kommer fakta og vanlige iranere til ordet. De gir et helt annet bilde: Det er ikke Trump og sanksjonene som er det primære problemet. Det er regimet, korrupsjonen og de vanvittig dyre krigene i utlandet.

EU stryker regimet med håret. Jens Stoltenberg sier at NATO ikke må bli involvert i Persiabukta, men det var heller ikke det Trump sa: Han nevnte Kina og Japan.

Nå sender India krigsskip til området. De ser skadepotensialet ved iranske provokasjoner.

Regimet sitter ikke trygt og bruker USAs sankjoner for hva det er verdt. Aller helst ville regimet hatt en krig med USA som kunne mobilisert sympati for Iran i hele den muslimske verden. Men Trump så fella og unngikk den. Han har oppdaget at USA ikke har vunnet stort på alle krigene de siste tyve år. Afghanistan er kroneksemplet.

Inflasjon

Teherans vekslingskontorer gir en dramatisk påminnelse om krisen. Før USA brøt ut av atomavtalen, kunne man kjøpe 1 dollar for 32.000 rijal. I dag omsettes 1 dollar for over 130.000 rijal.

Inflasjonen er over 37 prosent, ifølge regjeringens statistikk. Over 3 millioner mennesker, eller 12 prosent av arbeidsstyrken, er uten jobb. For unge med utdannelse er arbeidsledigheten dobbelt så høy.

Alt er blitt dyrere, fra frukt og grønnsaker, dekk og olje – til mobiltelefoner. En enkel telefon koster rundt to månedslønner for en gjennomsnittlig statlig ansatt, mens man må ut med ti månedslønner for en eneste iPhone.

Smugling

– Når import av mobiltelefoner til landet er blokkert, må forhandlere smugle dem inn med dollarkurser fra det svarte markedet og selge dem dyrt, forklarer Pouria Hassani, som selger mobiltelefoner i hovedstaden Teheran.

Bud og motorsykkeltaxi-sjåfør Hossein Rostami forteller at prisen på bremseklosser er femdoblet.

Men viktigere enn amerikanske sanksjoner er regimets korrupsjon, både den hvite og den svarte.

– Årsaken til våre problemer er tjenestemennenes inkompetanse. Landet vårt er fullt av rikdom og penger, sier 33-åringen.

Iran huser verdens fjerde største påviste råoljereserver og verdens nest største påviste naturgassreserver. (…)

Den pensjonerte læreren Zahra Ghasemi kritiserer regjeringen for å gi USA skylda for ethvert problem.

– Vi dør under dette presset og mangelen på løsninger fra myndighetene, sier hun og peker på at prisen på melk, grønnsaker og frukt er doblet.

Tyver i regjeringen

Mange iranere mener dessuten korrupsjon har like mye skyld i krisen som noe annet.

– Vårt problem er underslag og tyver i regjeringen, sier Nasrollah Pazouki, som har solgt klær i den store basaren i Teheran siden før revolusjonen.

Sanksjoner forårsaker noen problemer, men mye er selvpåført, istemmer butikkeieren Jafar Mousavi, som klager på mangel på rettskaffenhet blant både politikere og vanlige folk.

– Den økonomiske krigen kommer ikke utenfra, men pågår inne i landet, sier han. (NTB)

Det er spot on. Derfor er politikere som EU-kommissær Federica Mogherini regimets nyttige idiot. Hun tror på dialog med de moderate. Men det finnes ingen moderate i Teheran. De som finnes er hardlinere som kun akspterer samtaler på deres egne vilkår.

Den øverste leder er en stabukk og Iran vil bli tvunget til forhandlingsbordet. eller regimet vil bli veltet.

Valget er Ali Khameneis

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.