Anders Fogh Rasmussen har lang fartstid som både generalsekretær i NATO (2009-2014) og statsminister i Danmark (2001-2009). I et intervju med Nettavisen, legger den frittalende Fogh Rasmussen ikke skjul på hva han mener om miljøbevegelsen, svenskene og politisk korrekthet.

Allerede i fjor kritiserte president Trump den tyske kansleren Angela Merkel for å gjøre seg avhengig av russisk naturgass via Nord Stream 2-ledningen.

– Tyskland er helt under kontroll av Russland. De vil få mellom 60-70 prosent av strømmen fra Russland med den nye rørledningen. Det er ikke greit, sa Trump under et NATO-møte for et år siden.

Den tidligere NATO-generalsekretæren sier seg helt enig med Donald Trump.

– Tror du Trump har rett?

– Ja, jeg tror det. Jeg synes det er helt på plass at amerikanerne spør om hvorfor i alle dager de skal investere så mye i forsvar og sikkerheten til Europa, men europeerne satser penger og ressurser på å gi mer makt til russerne, sier han til Nettavisen og henviser til den omstridte gassrørledningen.

Fogh Rasmussen ser ikke bort fra at det kan bli nødvendig med sanksjoner mot tyske firmaer som samarbeider med russerne om ledningen. USA er fortsatt lederen av den frie verden, mens Tyskland stiller seg i opposisjon.

Han påpeker videre at debatten om klima og streikende skoleelever fremstår løsrevet fra realpolitiske problemstillinger som at Europa må redusere sin avhengighet av diktatorer og deres olje- og gassressurser.

– Det er en stor forskjell mellom å importere gass fra autokratiske regimer og demokratiske land med frihet. Sett fra et miljøperspektiv er det ren galskap å kutte produksjonen av forholdsvis ren norsk olje og gass, og bytte den ut med land som har mye dårligere miljøstandarder enn Norge. Det forbedrer hverken klima eller miljøet, sier den tidligere NATO-toppen til Nettavisen.

– Dere har et fritt og åpent samfunn. Å gi opp oljeproduksjonen i et demokrati og erstatte det med skitnere alternativ fra autoritære land er galskap.

Debattklimaet i Sverige og Danmark er ulikt, spesielt når det gjelder innvandring. Danskene har tradisjon for å gå mer rett på sak og stille til debatt med tykk hud. Der er ikke svenskene, som i sin berøringsangst har gitt begrepet «politisk korrekthet» nytt innhold: Man etterlyser for eksempel en sykkel fremfor en voldtekstsmann. Svenskene er opptatt av å beskytte värdegrunnen, og på värdegrunnens alter ofrer man gjerne noen svenske tenåringsjenter. Man ofrer barn for å beskytte ideen om det harmoniske, multikulturelle samfunnet.

– Svenskene har gått av hengslene med politisk korrekthet. Det er ren galskap. De har valgt en farlig strategi ved å isolere Sverigedemokraterna. Vi gjorde det motsatte i Danmark med Dansk Folkeparti. Min tanke er å inkludere alle demokratiske krefter inn i forhandlinger og inkludere dem. Dermed blir de mer ansvarlige og parlamentariske partier. Det har vi sett i både Danmark og Norge. Det svenskene gjør er helt feil, sier han.

Spørsmålet er ikke «om» men «når» Sverigedemokraterna kommer i posisjon. Men da kan det være svært vanskelig å gjøre Sverige lagom igjen.

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.