Spanish Prime Minister Pedro Sanchez is greeted by European Council President Donald Tusk during a dinner meeting at a European Union leaders summit after European Parliament elections to discuss who should run the EU executive for the next five years, in Brussels, Belgium May 28, 2019. Francisco Seco/Pool via REUTERS

I høst skal hele lederskapet i EU skiftes ut. Men også nasjonalt skjer det store endringer.

Den 31. oktober går Jean-Claude Juncker av som president for EU-kommisjonen. Én måned etter, den 30. november, går Donald Tusk av som president for Det europeiske råd.

Prosessen med å finne deres etterfølgere er nå i gang for fullt.

Men også blant stats- og regjeringssjefene rundt bordet på EUs toppmøter skjer det nå betydelige utskiftinger, påpekes det i avisa Financial Times.

Det kan føre til endringer i den politiske maktbalansen i Europa.

På vei ut

Flere ledere nærmer seg sin avgang:

* Theresa May kunngjorde nylig at hun går av som partileder for De konservative i Storbritannia. Hun går av som statsminister når en ny partileder er valgt.

* Dalia Grybauskaite går av etter ti år som president i Litauen. Den nye presidenten, Gitanas Nauseda, tas i ed i juli.

* Juha Sipilä er på vei ut som statsminister i Finland. Koalisjonsforhandlingene etter valget er nå i sluttfasen, og en ny statsminister kan komme på plass allerede neste uke.

I faresonen

Andre ledere er truet, men har fortsatt – iallfall i teorien – en sjanse til å klare seg:

* Charles Michel gjorde det dårlig i valget i Belgia. Han blir sittende som fungerende statsminister inntil videre, men sannsynligheten er stor for at han etter hvert må tre til side.

* Lars Løkke Rasmussen kjemper innbitt for å vinne valget i Danmark neste uke og bli sittende som statsminister, men meningsmålingene har opposisjonsleder Mette Frederiksen som klar favoritt.

* I Hellas skal det holdes nyvalg i juli. Det kan bli slutten for statsminister Alexis Tsipras.

* Viorica Dancila er i faresonen som statsminister i Romania på grunn av en korrupsjonsskandale som denne uka førte til fengsling av partileder Liviu Dragnea.

* I tillegg er Leo Varadkar i faresonen som statsminister i Irland, der ryktene vokser om at nyvalg kan være på trappene.

Nye navn

I andre land igjen har det allerede skjedd endringer:

* Hartwig Löger har overtatt som fungerende statsminister i Østerrike etter at Sebastian Kurz ble kastet tidligere denne uka. Kurz håper på comeback når det holdes valg i september.

* Krisjanis Karins overtok som statsminister i Latvia i januar. Denne uka skal det også velges ny president etter Raimonds Vejonis.

* I Slovakia tas Zuzana Caputová i ed som president i juni. Men det er statsministeren som representerer Slovakia på EUs toppmøter.

 

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂