Jens Stoltenberg i Kongressen, som den første representant for en organisasjon som slipper til. Foto: Carlos Barria/Reuters/Scanpix

Jens Stoltenberg leverte en tale i Kongressen som han kan være bekjent av. Stoltenberg sa det Kongressen likte å høre:  NATO er til fordel ikke bare for Europa, men også USA.

Anti-Trump-mediene gjør dette til et spark mot Trump, hvilket er å skyte over mål.

NTBs Brussel-korrespondent, Johan Falnes, som ikke er blant de mest ideologiske, blamerer seg når han skriver at Trump var skyteskive for Stoltenberg:

Seansen var ikke uten brodd mot USAs president Donald Trump.

For selv om Stoltenberg skrøt av presidenten og passet på å ordlegge seg diplomatisk, var det åpenbart at deler av talen var rettet direkte mot ham.

Trump har vekslet mellom varm og kald i sine uttalelser om NATO. Privat skal han ha snakket om å trekke USA ut av NATO, og offentlig har han gått svært hardt ut mot europeiske allierte, og da spesielt Tyskland, som Trump mener tar en altfor liten del av regningen i alliansen.

Faktum, mener Trump, er at alliansen hjelper Europa mer enn den hjelper USA.

Gjennomgangstonen i norske mediers dekning av Trump er han er et kasus som må behandles deretter. Anders Magnus har ødelagt sitt eget ettermæle ved konstant å svine til Trump. Idag gjentok han flere ganger at Trump var så svak for smiger, noe Stoltenberg var fullt klar over. Han visste å rose Trump og derfor hadde de et godt forhold.

Dette infantile vrøvlet er hva norske medier serverer leserne. De tror de er overlegne. Hvis norske medier fortsetter å latterliggjøre USAs president på denne måten, skal man ikke se bort fra at det får konsekvenser. USA er ikke avhengig av Norge, men det omvendte er tilfelle. Det virker ikke som om norske journalister tar dette alvorlig.

Journalistene klarer å gjøre store strategiske spørsmål til et spørsmål om Trumps karakter. De viser bare at de ikke følger med. NATO har forandret karakter det siste tiåret og har i dag en politisk integrerende funksjon som den ikke hadde før.

Det kan være Nord-Makedonia blir medlem nr. 30. Som Tucker Carlson sa: Hvem vil dø for Makedonia? Hva hvis det kommer en krise som viser at ikke alle er villig til å dø for Montenegro?

Tyskland utfordrer USA ved ikke å betale sin del. Hva hvis USA tar polakkene på ordet og flytter de 30.000 soldatene i Tyskland til Polen? Tyskerne tror også de kan stikke fingeren i øyet på Trump uten at han reagerer.

Flere amerikanske forsvarsministre har sagt det samme. Robert Gates sa at hvordan kan europeere tro at amerikanerne vil sende sine sønner for å dø for Europa, hvis europeerne ikke en gang vil betale for sitt eget forsvar?

Det spørsmålet er like gyldig i dag.

Stoltenberg sa en dum ting: Han sa strategien var NATO. Men NATO er en organisasjon som trenger en strategi, og det er tydelig uoverensstemmelser innad.

Trump har vært en boost for organisasjonen. Demokratene later som de er solide, men dette er selvskryt.

Wall Street Journal

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.