Nytt

Den 18 år gamle mannen som har stått tiltalt for drap på to jevnaldrende kamerater i Trondheim, er dømt til tvungent psykisk helsevern.

18-åringen fra Afghanistan er funnet utilregnelig, skriver Adresseavisen.

«At enkelte av handlingene under og i umiddelbar tilknytning til voldsutøvelsen kan oppfattes som rasjonelle står imidlertid ikke i motstrid til at han var psykotisk», heter det blant annet i dommen.

Drapene på Reza Alizada (17) og Nasratullah Hashimi (19), samt drapsforsøket mot en 18-åring, som klarte å rømme fra leiligheten i Trondheim sentrum, skjedde i september i fjor.

Mannen var ikke til stede i retten tirsdag. Han fulgte domsavsigelsen fra Regional sikkerhetsavdeling Brøset via videolink sammen med sin forsvarer, advokat Kolbjørn Lium.

Torsdag i forrige uke ble 18-åringen angrepet i retten av en jevnaldrende mann etter en pause i rettsforhandlingene. 18-åringen skal ha langet ut med en knyttneve, uten at det skal ha ført til noen skader.

Dommen er i tråd med påstanden til aktor, statsadvokat Kaia Strandjord.

– Dette er en sykdomsutløst hendelse. Det skjer plutselig og uten motiv. Hendelsen kom som lyn fra klar himmel, sa aktor om drapene.

Strandjord sa i sin prosedyre for en uke siden at hun aldri hadde sett en så grundig undersøkelse av en tiltalt tidligere.

– De sakkyndige har avgitt en rapport der de konkluderer med at tiltalte lider av paranoid schizofreni uten å være i tvil, sa hun.

Les også