IS-krigere skal ikke overgi seg, men det har disse fra den siste enklaven i Syria, Baghouz, gjort. De ser knust ut. Bildet er tatt fredag 1. mars. Foto: Rodi Said/Reuters/Scanpix

Gjennomgående er vesteuropeiske lands tone overfor egne IS-krigere mild: CDU gikk inn for at de med doble statsborgerskap kan miste det tyske. Men så sier regjeringen at en ny lov ikke vil få tilbakevirkende kraft.

Det er ett skritt frem og to tilbake.

Det er sterk motstand i befolkningen i vestlige land mot å ta IS-krigerne og deres kvinner og barn hjem. Man anser at de har forspilt sin plass i samfunnet.

Heller ikke Trump-administrasjonen er konsekvent: På den ene siden ba Trump europeiske land om å ta krigerne hjem. Men administrasjonen slåss med nebb og klør for at IS-enkene ikke skal få komme tilbake.

Det er merkelig for ikke å si utrolig at denne problematikken kom overraskende på vestlige land. De har hatt lang tid til å tenke seg om. I stedet ser det ut til at de velger en la-skure-holdning: Prinsipielt har de rett til å vende hjem, men myndighetene legger ikke to pinner i kors for å hjelpe dem.

Arresterte tyske IS-krigere med dobbelt statsborgerskap trenger ikke frykte for å miste sitt tyske statsborgerskap, opplyser regjeringen i Berlin.

Statsminister Angela Merkels kristendemokratiske parti CDU tok tidligere i uken til orde for å endre loven, slik at fremmedkrigere kan bli fratatt statsborgerskapet. Fredag presiserte regjeringen at en slik lovendring ikke vil bli gitt tilbakevirkende kraft og påvirke dem som nå sitter i fangenskap i Syria.

USAs president Donald Trump har bedt europeiske land hente hjem over 800 IS-krigere som er tatt til fange av den kurdisk-ledede styrken SDF i Syria. Mange land er negative til Trumps krav, og Storbritannia har begynt å bruke lovverket til å ta statsborgerskapet fra noen av dem som sitter i fangeleirer i Syria.

Rundt en tredel av de tyskerne som slutte seg til IS har dobbelt statsborgerskap. De som bare er tyske borgere, har rett til å vende hjem i henhold til den tyske grunnloven.

Innenriksminister Horst Seehofer fra CDUs søsterparti CSU og den sosialdemokratiske justisministeren Katarina Barley er enige om at samtalene om lovforslaget må sluttføres raskt. CDU har kritisert Barley for ikke å startet arbeidet tidligere. (NTB)

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.