Islamisten Mohyeldeen Mohammad (33) må onsdag møte i Oslo tingrett, tiltalt for å ha dyttet et stevnevitne og for å ha fylt bensin uten å betale for seg.

I tillegg er 33-åringen tiltalt for å ha kjørt bil med stjålne skilt. Ifølge tiltalen skal Mohammad ha tatt «tak i skulderen til stevnevitnet og/eller dyttet ham». Dette ble gjort «som gjengjeldelse for at vitnet rett forut hadde forkynt et forelegg og en stevning til hovedforhandling i straffesak for ham», heter det.

Hendelsen som er beskrevet i tiltalen, skjedde høsten 2017 utenfor Mohammads bolig på Holmlia.

Vel ett år tidligere, våren 2016, skal Mohammad ifølge tiltalen fra Statsadvokatene i Oslo ha kjørt en bil med stjålne skilt inn på en bensinstasjon på Tøyen, fylt bensin for 630 kroner, og så kjørt av gårde uten å betale for drivstoffet.

Saken har vært berammet to ganger tidligere, men ble første gang utsatt fordi han ikke møtte, og andre gang på grunn av sykdom.

Dømt og varetektsfengslet

Mohammad ble i november i Oslo tingrett dømt til to år og et halvt års i fengsel for trusler mot Venstres stortingsrepresentant Abid Raja. Dommen er anket og ikke rettskraftig, men 10. desember ble han varetektsfengslet i åtte uker fordi tingretten mener han kan unndra seg straffeforfølgelse om han løslates.

Mohyeldeen Mohammad er dømt for å ha truet stortingsrepresentant Abid Raja på SMS og i en video som ble lagt ut på YouTube i september 2016. Bakgrunnen skal ha vært Rajas utspill og kommentarer i debatten rundt innførselen av et mulig forbud mot plagg som dekket ansiktet.

– Den åtte minutter lange videoen må tolkes som en oppfordring til likesinnede av Mohammad til å begå alvorlig vold eller drepe Raja, mente påtalemyndigheten.

Reiste til Syria

Mohammad kom til Norge som treåring og bodde i mange år i Larvik i Vestfold, men har i dag adresse i Oslo. Han ble regnet som en av de mest innflytelsesrike skikkelsene i det radikale norske islamistmiljøet, men har de siste årene holdt en lavere profil. I 2012 reiste Mohammad til Syria, som en av de første fra det norske islamistmiljøet. Han kom tilbake til Norge etter noen uker.

Han gjorde seg første gang bemerket i offentligheten da han i 2010 advarte mot «et 11. september på norsk jord» under en appell mot Muhammed-karikaturer på Universitetsplassen i Oslo. Demonstrasjonen var arrangert av blant andre Arfan Bhatti, og samlet over 3.000 mennesker.

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.