En kriminaltekniker plukker opp en av knivene til al-Qaida-terroristen Khalid Mohammed Omar Ali, som i april 2017 ble arrestert få meter fra Downing Street i London. Foto: Toby Melville / Reuters / Scanpix.

Knivangrep på tilfeldige personer som utføres for å skape frykt, er kommet til Norge også. Offentligheten er full av akk og ve, men kan man gjøre noe selv?

Det gjelder å unngå å havne i ubehageligheter, og om man gjør det, så må man handle. Det er ingen tid for dialogue.

Angrep med skarp gjenstand kan være alt fra kniv og machete til sverd og øks, for å nevne noen gjenstander som har versert i pressen. Utfallet av et slikt angrep kan være dødelig.

Angriperen og angrepet
Angriperen vil følge en komprimert versjon av angrepssyklusen, som består av målutvelgelse, planlegging, posisjonering for angrep, angrep og deretter flukt. Det er spesielt de tre første som komprimeres i et overfall med kniv eller annen skarp gjenstand. Selv om de er komprimert, så vil trinnene følges. Enkelte tegn kan således oppdages, og angrepet unngås.

Det mest åpenbare varselet ved et vilkårlig angrep mot tilfeldige mål er angriperens opptreden under målutvelgelsen. Angriperen som forbereder seg på å gå til angrep, vil vanligvis utvise oppførsel som ikke passer inn. Den som angrep ordføreren i Gdansk i Polen, skal i henhold til enkelte presseoppslag ha utvist unormal opptreden før han angrep.

Ikke alle angripere utviser samme tegn, men det en kan se etter, er anspent kropp, stirrende blikk, nervøs opptreden og unormal svetting som kan indikere onde hensikter. Observeres noen slike tegn, må de sees i forhold til konteksten personen er i for å avgjøre om vedkommende utgjør en trussel.

For å oppfatte unormaliteter og plassere dem i den lokale konteksten, er det nødvendig å følge med – være årvåken. Det er vanskelig om man har propper i ørene og hodet fullt av musikk, eller tekster SMS-er på mobilen. Det kan være at man bør se seg om før man begynner med slike aktiviteter. Er man årvåken, så kan man oppdage problemet i tide, og derved omgå det. Angriperen må komme seg innenfor armlengdes rekkevidde for å gjøre skade. Er det snakk om et angrep med sverd, så er farlig avstand armlengde + sverdets lengde. Lengden kan økes ved at det gjøres utfall med sverdet.

Forsvar mot angrep
Blir man angrepet av en person med en skarp gjenstand, er det om å gjøre å holde angriperen utenfor rekkevidde. Her gjelder det å improvisere og ta det som er innenfor rekkevidde. Alt fra kosteskaft, stoler, klubbe, hockeykølle, barkrakker og til og med gitarer har vært brukt for å avverge angrep. Har man en ryggsekk med litt tyngde (bøker, PC etc.), vil den kunne brukes til både å slå med og parere stikk.

I verste tilfelle, hvor det hverken er mulig å flykte eller å få tak i et improvisert våpen, er det avgjørende å få kontroll på hånden eller armen som holder våpenet. Ikke grip etter våpenet. Lever man i eller passerer jevnlig gjennom områder som til tider er utrygge, anbefales det at man går kurs i selvforsvar for å lære dette.

Behandling av kutt
Hvis du blir påført kutt eller stikkskader, eller er på stedet der hvor noen blir skadet, er det helt avgjørende å stoppe blødningen. Førstehjelp må iverksettes med én gang, ikke vent på at ambulansepersonell skal ankomme åstedet. All ekstern blødning kan stoppes ved å utføre press, innledningsvis med bruk av fingre/håndbak, og derpå ved improvisert pressbandasje. Det kan være lommetørkle, skjorte eller lignende som holdes på plass med belte, ryggsekkstropp, eller lignende. Ring 113 for å tilkalle ambulansehjelp.

Hvis det er en pulsåre som er kuttet, så vil det være nødvendig med tourniquet. Det er få som reiser rundt med det, men belte, skjerf, ryggsekkstropp kan gjøre nytten. Hvis det er en arm eller fot som er skadet, så vil det redusere blodtapet at den skadede ekstremiteten heves over hjertenivå.

Hold øye med den skadde, og se etter tegn på sjokk som svak og hurtig puls, at huden er klam og kald, ansiktet grått, pusten langsom eller at øynene mangler glød og begynner å stirre. Personen må da legges på rygg med beina høyere enn hodet. Hvis personen blør fra munnen eller kaster opp må vedkommende legges i sideleie. Dekk til personen med teppe er annet for å holde varmen, løs opp stramme klær og ikke gi noe å drikke. Hvis ikke sjokk behandles kan det være dødelig.

Angrep med skarp gjenstand kan være dødelig og skremmende, og det er ingen tegn til at angrepene avtar. Men med årvåkenhet overfor omgivelsene, tankesett og trening, kan angrep med skarpe gjenstander unngås og en kan forsvare seg mot dem.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.