Mønstring i Gaza for å feire Hamas 31-årsdag 16. desember i fjor. Slike masser kan ikke Fatah mobilisere. Foto: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters/Scanpix

Søndag kveld brakte internasjonale nyhetsmedier (ingen norske) meldinger om at Fatah, partiet som har makten i De palestinske selvstyremyndighetene (PA), trekker ut alle sine ansatte fra den eneste operative grenseposten mellom Gaza og Egypt, Rafah. Dermed vil den måtte stenge.

PAs beslutning kommer som en reaksjon på at deres rivaler, Hamas, nyttårsaften arresterte over 500 medlemmer av Fatah på Gaza-stripen. Ifølge Times of Israel annonserte Fatah at de mandag ville møte med egyptiske myndigheter, og det er ventet at Egypt vil stenge sin side av grenseovergangen.

Forholdet mellom de to palestinske bevegelsene har vært preget av vold og fiendtlighet helt siden den islamistiske terrorbevegelsen Hamas (Harakat Al-Muqawamah Al-iSlamiyyah/den islamske motstandsbevegelsen) ble opprettet i 1987. De to rivalene har gjentatte ganger, senest i november 2018, blitt enige om å legge motsetningene til side, men så lenge Hamas står fast på sitt mål om å utslette Israel er det få som tror på noen enighet.

Søndag morgen ble en ballongbombe sendt inn over Israel fra Gaza (bilde). Bomben ble uskadeliggjort før den rakk å utrette noen skade. Natt til mandag angrep så de israelske forsvarsstyrkene IDF to posisjoner i Gaza, som en reaksjon på ballongbomben. Få timer senere uskadeliggjorde så det israelske rakettforsvarssystemet Iron Dome en enslig rakett avfyrt fra Gaza.
Ingen bør overraskes om Hamas nå vil trappe opp rakettangrepene mot Israel, i et forsøk på å avlede oppmerksomhet fra de indre stridighetene og på å skaffe seg mer internasjonal sympati.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.