Johannes Markus Holmsen (1880-1959)
Sølvgelatinkopi i Oslo Museum.

Bortsett fra noen få hus i Fredensborgveien er all den gamle bebyggelsen i det som en gang var forstaden Hammersborg byttet ut, med blant annet Deichmanske bibliotek og Svenska Margaretakyrkan, som ligger omtrent der hvor Holmsen tok sitt bilde.

Man vet ikke eksakt hva som var foranledningen til dette gruppebildet, det kan ha vært en fødselsdag eller markering av slutten på et skoleår, med lærerpersonale til stede. Sannsynligvis var de elever ved Møllergata skole, grunnlagt som Nordre skole i 1861 (og dermed hovedstadens eldste skole, som fortsatt er i drift).

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.