Nytt

Minnestund på Rådhusplassen i København lørdag 28. desember. Foto: Thomas Sjøstrup/Reuters/Scanpix

En sveitsisk borger er pågrepet av marokkansk politi, mistenkt for å ha vervet folk til å begå terror mot vestlige eller sikkerhetsstyrkene.

Han er den 19. i rekken av pågrepne. Tidligere uttalelser om at de fire gjerningsmennene var ensomme ulver, virker mer og mer malplassert.

The man arrested is also suspected of “involvement in recruiting Moroccan and sub-Saharan nationals to carry out terrorist plots in Morocco against foreign targets and security forces in order to take hold of their service weapons”, the Central Bureau for Judicial Investigations (BCIJ) said.

Mannen hadde også spansk statsborgerskap og bodde i Marokko.

Den siste arrestasjonen åpner for at drapene også kan ha internasjonalt tilsnitt,, også noe marokkanske myndigheter og vestlige politikere og eksperter, har påstått at de ikke har.

Frankfurter Allgemeine skriver at mannen har trent noen av de mistenkte i moderne kommunikasjon og våpenbruk. Han tilhørte en ekstremt religiøs retning og forsøkte å verve både marokkanere og folk fra land syd for Sahara.

Er stehe im Verdacht, einige der Festgenommenen in moderner Kommunikationstechnik und im Schießen unterrichtet zu haben, teilte die zentrale Ermittlungsbehörde mit. Er hänge einer „extremistischen Ideologie“ an und habe zudem auch die spanische Staatsbürgerschaft. Ermittlungen hätten ergeben, dass er an der Rekrutierung von Marokkanern und Bürgern afrikanischer Länder südlich der Sahara beteiligt gewesen sei, „um Terrorpläne in Marokko auszuführen“.

Hvis sveitseren har hatt en slik nøkkelrolle som her antydes må oppfatningen av drapene revurderes.

Morocco arrests Swiss national in connection with killing of Scandinavians