Sakset/Fra hofta

Tegning: Karine Haaland.

Opptellingen av stemmene avlagt på Kristelig Folkepartis ekstraordinære landsmøte viser at Knut Arild Hareide har mislyktes i sitt forsøk på å få partiet med på en koalisjon med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

98 delegater stemte i avgjørende runde for forslaget fra nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad om å gå inn i regjering med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, mens 90 delegater støttet partileder Hareides forslag om å få i stand en regjering sammen med Ap og Sp.

Det ligger således i kortene at KrF vil søke regjeringssamarbeid med Erna Solberg. Det blir altså ingen regjeringsforhandlinger med Jonas Gahr Støre, som dermed ikke blir statsminister for noen sentrum-venstreregjering.

Dermed er punktum satt for en uhyre kynisk og skitten maktkamp i KrF. Det er også ensbetydende med et farvel til Hareide i den norske politikkens øverste divisjon.

Det ble sagt om Venstre at partiet sprakk under EF-striden i 1972. Striden om det politiske retningsvalget kunne også ha truet med å sprenge KrF. Det ville sannsynligvis ha blitt resultatet dersom Hareide hadde vunnet.

 

Forhåndsbestill Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!