Sakset/Fra hofta

Et tog på Sørlandsbanen krysser Lågen i Kongsberg. Foto: Espen Franck-Nielsen / Wikimedia Commons.

I konkurranse med NSB og Statens Järnveger, vant det britisk-eide selskapet Go-Ahead Nordic nylig anbudet om å drifte persontrafikken på Sørlandsbanen, Arendalsbanen og Jærbanen. Kontrakten med en verdi på 5,8 milliarder kroner går fra desember 2019 til desember 2027.

Tirsdag ble kontrakten med Jernbanedirektoratet signert, og da ble også nyheten om den planlagte navneendringen avslørt.

– Vi stilte oss spørsmålet, hvor tar man toget? Til Sør, og derfor valgte vi å forenkle dagens navn, sier direktør i Go-Ahead Nordic, Magnus Hedin.

– Er dere redde for at dette kan skape reaksjoner?

– Jeg tror det er viktig, når man ønsker å skape noe helt nytt, at man også ser på navnet, sier Hedin.

Hedin tror derimot det gamle navnet fort vil bli glemt. Reisende fra Kristiansand til Stavanger opplever kanskje at de reiser mot nord, men det er muligens ikke så nøye for Hedin & co.

Go-Ahead Nordic vil bytte navn når de første gang begynner å kjøre norske tog fra 15. desember 2019. Med det er Sørlandsbanens 105 år lange historie over. Navnet ble i sin tid til ved avstemning som endte 83 mot 4 stemmer i Stortinget.

En av måtene Go-Ahead vil øke lønnsomheten på denne æh, jernbanestrekningen, er ved å tilby tjenester til flere typer reisende enn hva man gjør i dag.

– Vi planlegger å jobbe med ungdommer tidlig. Å lære dem at tog er bra. Vi har også planer om å henvende oss til forretningsreisende og selskaper med et eget togtilbud. I tillegg vil vi ha økt fokus på turisme, og sammen med lokale partnere skape gode opplevelser langs strekningen, sier direktør Hedin.

Nei, skulle man ha sett. Ungdom, forretningsreisende, fokus, turisme og gode opplevelser langs strekningen på én gang. Pluss nytt navn! Dette bare må bli bra.

Som en i bransjen sier anonymt:

Dette er bare så teit! Sørlandsbanen heter Sørlandsbanen fra utkjør Drammen til buttsokken i Stavanger. At Go-away kaller toget sitt «Sørtoget» viser bare at navnet er funnet på av en svensk juniorrådgiver som er hyret inn av et engelsk selskap for å svinge seg opp i Norge. Mulig «Sørtoget» minner om «Flytoget» fonetisk og rytmisk, men det er også alt.

E6, Riksvei 52, Drammensveien eller Trondheimsveien skifter ikke navn til «Norwayen» bare fordi Norway bussekspress kjører der.

Bygg.no – E24