Nytt

Foto: Stillbilde fra Youtube

17 mennesker ble drept og over 40 er såret i et angrep mot en yrkesskole på Krim-halvøya. En 18 år gammel tidligere elev sto bak og tok deretter sitt eget liv.

Ifølge de første meldingene fra byen Kertsj øst på Krim-halvøya var det snakk om en gasseksplosjon, der opptil ti mennesker omkom og mange ble skadd.

Russlands nasjonale antiterror-komité opplyste kort tid etter at eksplosjonen ble forårsaket av en «uidentifisert sprengladning» og ble etterforsket som en mulig terrorhandling.

Dette avvises nå av den øverste politiske lederen på Krim-halvøya, Sergej Aksjonov, som opplyser at det var en tidligere elev ved skolen som sto bak angrepet og som deretter tok sitt eget liv.

– Dette er en kolossal tragedie. 18 mennesker er foreløpig døde og 40 er såret, sier Aksjonov til TV-kanalen Rossija 24.

Lokalt politi opplyser at det var 18-åringen Vladislav Rosljakov som sto bak angrepet, at han var alene og benyttet en rifle. Alle de drepte ble ifølge politiet skutt. Rosljakovs motiv er ikke kjent.

Tenåringer

Skolens rektor, Olga Grebennikova, og flere øyenvitner forteller hvordan angriperen tok seg inn i skolebygningen, utløste en bombe i kafeteriaen og åpnet ild mot tilfeldige.

Nestlederen for den russiske nasjonalgarden, Sergej Melikov, opplyser at sprengladningen som ble utløst var hjemmelagd.

Over 40 er ifølge Aksjonov såret, de aller fleste av dem elever i tenåringsalder.

– Det er alt mange mennesker på akuttmottaket og operasjonssalen, forteller en ansatt ved sykehuset i Kertsj til nyhetsbyrået TASS.

Væpnede menn

Den russiske TV-kanalen RT har snakket med øyenvitner til angrepet.

– Jeg så ut av vinduet, og der var det en fyr med våpen som skjøt mot bygningen. Jeg låste døra og håpet at han ikke skulle oppdage meg. Ti minutter senere kom spesialstyrkene. Jeg vet ikke om de fikk tak i fyren, forteller et øyenvitne til RT-journalisten Igor Zjdanov, som videreformidler dette på Twitter.

Zjdanov gjengir også hva en jente på skolen forteller.

– Vi løp, og barna la seg bare ned. Vennen min ble drept rett foran øynene mine. Jeg så hvordan hun falt og lå urørlig. Jeg så hvordan gutter stupte, forteller jenta.

Russland annekterte Krim-halvøya i 2014 etter at flertallet av innbyggerne der hadde stemt for løsrivelse fra Ukraina. Vesten anerkjenner ikke annekteringen og har innført sanksjoner mot Russland.

NTB

 

The Guardian har lagt ut video: