Nytt

Interpols hovedkvarter i Lyon. Foto: Commons wikipedia

Interpols president Meng Hong-wei er forsvunnet under et besøk i hjemlandet Kina, opplyser franske kilder.

Meng ble sist sett da han forlot Interpols kontorer i Lyon i Frankrike 29. september, og han skulle da besøke Kina. Det var hans kone som meldte ham savnet.

Ifølge en kilde hos fransk påtalemyndighet er det fastslått at 64-åringen ankom Kina, men hva som siden skjedde er ikke bekreftet.

Interpol opplyser at de er kjent med rapportene om forsvinningen.

Ikke bekreftet

– Dette er en sak for relevante myndigheter i Frankrike og Kina, heter det i en kunngjøring fra politiorganisasjonen, som presiserer at det er generalsekretæren og ikke presidenten som leder den daglige virksomheten i organisasjonen som samordner arbeidet til politiet i 192 land.

Meng har vært president i Interpol i to år, men han har også fortsatt posten som viseminister for offentlig sikkerhet i Kina, går det fram av departementets nettside.

Ifølge Hongkong-avisa South China Morning Post er Meng under etterforskning av sikkerhetsmyndighetene i Kina, men det er ikke kjent hvorfor.

Ble ført bort

Avisa skriver også at han ble ført bort umiddelbart etter at flyet hans landet i Beijing. Det er ikke klart hvor han nå befinner seg.

Myndighetene i Beijing håpet at utnevnelsen av Meng skulle gjøre det lettere å få internasjonal hjelp til å spore opp folk som er anklaget for økonomiske forbrytelser i Kina.

Menneskerettighetseksperter og akademikere har på sin side fryktet at han skulle misbruke stillingen til å tvinge kinesiske dissidenter i utlandet til å reise hjem.