Tavle

Serbiske kosovarer i nærheten av Pristina deltar den 28. juni 2013 i en minnemarkering for slaget om Kosovo i 1389. Foto: Hazir Reka / Reuters / Scanpix.

Politiet måtte mandag kveld rykke ut til Gran idrettspark på Hadeland etter en voldsepisode mellom to foreldre med opphav fra Balkan som var tilskuere til en fotballkamp mellom to G16-guttelag.

Gran spilte hjemmekamp mot Fagernes, og på sidelinjen var en Fagernes-far fra Serbia og en Gran-far fra Kosovo.

Da Fagernes utlignet til 1–1, feiret den førstnevnte faren scoringen med en «serbisk gest», skriver Dagbladet. Da ble faren fra Kosovo provosert, og gikk løs på faren fra Serbia.

– Supporteren fra hjemmelaget, en voksen mann er siktet for ordensforstyrrelse og legemsbeskadigelse. Han har innrømmet delvis skyld, sier lensmann Geir B. Hermansen i Gran og Lunner til Dagbladet.

Ifølge forklaringene til vitner og de to involverte fotballfedrene, ble den jublende faren fra Fagernes tildelt slag i hodet og ansiktet.

Vitner har forklart at tilrop mellom fedrene tilsynelatende bidro til at konflikten eskalerte. Politiet har ikke fått noen sikre forklaringer på hva som ble ropt.

Med tanke på at tusenvis av mennesker ble drept i krigen mellom Serbia og Kosovo, er et slagsmål på en fotballbane kanskje å anse som det motsatte av eskalering.

Episoden tjener uansett til å illustrere at personer som innvandrer fra volds- og macho-kulturer til Norge, både tar konflikter med seg hjemmefra og skaper økt kriminalitet i vårt land.

Kriminalstatistikk fra SSB som ble offentliggjort i fjor, viser at personer med landbakgrunn fra Kosovo figurerer øverst på listen over antall siktede pr. 1000 innbyggere (ca. 130).

Krigen i Kosovo tok slutt i 1999, og Balkan har i det store og hele vært fredelig hittil i det 21. århundre. Kanskje det er på tide å reise hjem?

 
 

Støtt Document 😊

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!