Foto: Alexei Nikolsky / Sputnik/ Kreml /Reuters / Scanpix.


 

Å se pressekonferansen på direkten med Trump og Putin etter møtet i Helsinki var en selsom opplevelse. Putin er først ute med et milelangt innlegg på russisk, antagelig en detaljert oversikt over hva som har vært diskutert på møtet. Trump overtar og understreker at forholdet til Russland er vesentlig bedret i løpet av de siste fire timene.

Konkrete områder nevnes bl.a krigen i Syria og forholdet til Iran. Det handler om storpolitikk som er livsviktig for en hel verden.

Så er det spørsmål fra journalister. Tonen er respektfull og diplomatisk slik den må være etter et møte mellom stormakter som med noen tastetrykk er istand til å utslette hverandre og resten av verden.

Inntil en amerikansk journalist får ordet. Plutselig er det slutt på all etikette og vanlig folkeskikk. Høy på seg selv skal bladfyken konfrontere sin president, og tar på seg rollen som aktor og dommer. Her skal sannheten fram, den som er ruget ut i diverse redaksjoner og politiske miljøer.

Den fjerde statsmakt går amok uten å ta ansvar… uten å bry seg om konsekvensene. Det finnes bare en agenda: Å skade Trump. Putin smiler brydd og blir nok styrket i beslutningen om å holde styr på massemedia i eget land.