Nestleder Hadia Tajik tror utenompolitisk uro har bidratt til Arbeiderpartiets fall på meningsmålingene. 

Ap noterer ny bunnrekord med 22,9 prosent på mai-målingen fra Ipsos. Høyre er fortsatt landets største parti med 27 prosent, og regjeringen har rent flertall.

Dårligere måling har ikke Ap hatt på 15 år, skriver Dagbladet. Ap har vært i glideflukt nedover siden partiet fikk 33,5 prosent i april i fjor.

Om målingen hadde vært valgresultat, ville KrF, Venstre, Frp og Høyre fått 89 mandater på Stortinget. 50 av disse er Høyres (+2,1), som landets klart største parti med oppslutning på 27 prosent.

– Det ser ut som om Høyre har befestet posisjonen som det ledende styringspartiet. Ap ser ut til å ha mistet sin dominerende posisjon som styringsparti, sier statsminister og partileder Erna Solberg til Dagbladet.

Hun kan konstatere et gap på 4,1 prosent til Ap (-0,3), ifølge målingen. Ap og dets allierte får til sammen 80 mandater, ifølge målingen som kommer samme dag som Vårt Lands maimåling.

Også der gjorde Ap det svakt – med en oppslutning på 23,6 prosent.

– Det siste halvåret har handlet om alt annet enn politikk. Uroen rundt partiene har skapt ro rundt regjeringen, sier Ap-nestleder Hadia Tajik om hva hun tror er årsaken til sitt eget partis tilbakegang.

Valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning Johannes Bergh:

– Ap får en ny bunnmåling. Det er ikke en stor endring, men dårlig nytt for partiet. Historisk sett er det lavt, og partiet mister velgere til andre røde partier. Det befester inntrykket av at Ap befinner seg i en bølgedal som de ikke kommer ut av, sier han.

Ap har slitt tungt siden valgkampen i fjor, sier Bergh.

– Det kan delvis skyldes at valgkampen ikke var helt vellykket, de hadde en virkelighetsbeskrivelse som velgerne ikke kjente seg igjen i, og de har et problem når det blir mye snakk om innvandring. På toppen kommer metoo-sakene, og flere saker som tyder på interne konflikter.

Frp går tilbake 2,5 prosentpoeng til 13,5 prosent. Også Sp synker 0,8 prosentpoeng til 11,1 prosent. Samtidig stiger Venstre med 1,5 prosentpoeng og har oppslutning fra 5,9 prosent av de spurte.

Øvrige partiers oppslutning på meningsmålingen: SV 7,7 prosent (+1,7), KrF 3,8 prosent (-0,6), Rødt 3,2 prosent (1,5 prosent), MDG 3 prosent (-).

Målingen baserer seg på 939 telefonintervjuer med stemmeberettigede i et representativt utvalg av befolkningen. Disse ble gjennomført fra den 28. mai og 30. mai. Feilmarginen er ikke oppgitt.