Allerede på Rødts valgvake 9. september fastslo Rødt-leder Bjørnar Moxnes at Sylvi må miste jobben. Et halvt år senere kan Rødts eneste stortingsrepresentant få viljen sin – og felle regjeringen på kjøpet.

Moxnes holdt talen til Rødts tilhengere på utestedet Ingensteds i Oslo.

Stemningen er høy på valgvaken, til tross for at partiet ikke nådde målet om å bryte sperregrensa, når Bjørnar Moxnes går på scenen:

– Jeg har et konkret forslag til statsministeren, hvis hun fortsetter. Det er et stort flertall i befolkningen og på Stortinget som er enig om én ting: At vi ønsker at Sylvi Listhaug skal miste jobben, sier Moxnes fra scenen.

Et halvt år senere går Moxnes på Stortingets talerstol og fremmer mistillitsforslag mot Listhaug.

Litt etter litt stilte det ene opposisjonspartiet etter det andre seg bak Rødts mistillitsforslag. Nå mandag ettermiddag venter vi bare på KrF.

– Det gikk et kollektivt sukk gjennom hele salen da Listhaug hadde vært på talerstolen og fortsatte å vike unna. Det var en spesiell forestilling. Jeg er glad for at flere valgte å sette foten ned og si at dette må få konsekvenser, sier Moxnes til NRK.

– Jeg tror vi nådde et punkt forrige uke, der folk endelig fikk nok av denne maktpolitikeren i Frp. Det utløste en enorm mobilisering som bidro til at vi fikk støtte fra flere partier utover dagen. Noen måtte gå foran og si at nok er nok, det var det vi som gjorde, fortsetter han.

Moxnes avviser han at han er ute etter Listhaug som person.

– Vi har ønsket at Listhaug skal gå av lenge. Når vi har fremmet mistillitsforslag nå, er det fordi hun som justisminister fyrer opp under et hat mot arbeiderpartiet og venstresiden som er livsfarlig, og beskylder stortingsflertallet for landssvik ved å løpe terroristenes ærend. Det er både usant og uakseptabelt, mener Moxnes.

Sylvi Listhaug ønsker ikke å svare på kritikken fra Moxnes, skriver NRK.

Moxnes «har god tro på at vi skal få gjennom mistillitsforslaget, for det er ikke et flertall på Stortinget som faktisk har tillit til Listhaug. Heller ikke hos KrF.»

Det som startet som et forslag fra én representant fra Stortingets minste parti, kan altså ende med å felle hele regjeringen.