Sju av de elleve rumenerne i 20-årene som er siktet for grove for tyverier fra eldre i Agder, Telemark og Vestfold, ble onsdag varetektsfengslet i fire uker.

I tillegg fikk de brev- og besøksforbud i hele perioden. Seks fikk to uker i isolasjon, mens en fikk en uke. De fire siste siktede blir fremstilt for varetektsfengsling torsdag, også de i Tønsberg tingrett.

Rumenerne ble pågrepet i Oslo og Hamar tirsdag, siktet for flere grove tyverier fra eldre mennesker. De kom til Norge i tre tyskregistrerte biler med ferje til Kristiansand natt til søndag.

I løpet av søndag og mandag ser det ifølge politiet ut til at de rakk å stjele smykker og penger fra ti forskjellige personer ved å utgi seg for å være helsearbeidere eller fra hjemmetjenesten.

De ble pågrepet som et resultat av tips fra publikum, og saken etterforskes gjennom et omfattende samarbeid mellom politidistriktene Agder, Innlandet, Oslo, Øst og Sørøst.

Småbarnsfamilier

Alle de elleve er i 20-årene. Påtaleansvarlig Lene Skeistrand i Sørøst politidistrikt bekrefter overfor NTB at det satt tre mindreårige barn i bilene. Barna er tatt hånd om av barnevernet.

– De siktede har ingen historikk i Norge. Vi har funnet noen smykker og noen penger. Vi arbeider med å finne ut om det er noe mer og samtidig spore det tilbake for å finne ut hvor det hører hjemme, sier politiadvokaten.

Et av de eldste ofrene skal være 100 år gammel.

– Det er integritetskrenkelsen, det å ta seg inn hjemme hos eldre og ta gjenstander fra dem, som er alvoret i denne saken, sier Skeistrand.

Ingen returbillett

Politiet forsøker nå å finne ut hva de har drevet med.

– De hendelsene vi etterforsker, er fra søndag og mandag. Vi snakker om en kort tidsperiode. Jeg kan ikke si nå at det ikke kommer inn flere hendelser som de har vært involvert i, sier Skeistrand onsdag kveld.

Politiet har ikke funnet noen spor av om gruppen hadde kjøpt returbillett på ferja.

– Vi vet ikke om de kommer fra samme region. Den innbyrdes tilhørigheten og geografisk tilknytning for øvrig er noe av det vi vil etterforske, sier politiadvokaten.