Nytt

De siste dagene har det vært en bølge av tyverier i hjemmene til eldre personer langs kysten på Østlandet.

– Personene trenger seg inn hos dem som kan gjøre minst motstand, altså de aller eldste. I ett tilfelle var fornærmede hundre år gammel, sier Hans Bechmann, politiførstebetjent hos Felles Straffesaksinntak FSI til TV 2.

Frekkheten er grenseløs: I et tilfelle dro de ringene av fingrene på et av sine ofre.

Banden, som beskrives som «ikke etnisk norske», har de siste dagene herjet i blant annet Telemark og Vestfold. Ifølge politiet beveger banden seg nå i retning av Oslo.

Kjent metode

Tyvebanden trenger seg inn, på en tilsynelatende uskyldig måte, hos eldre personer som bor i omsorgsboliger og bofellesskap for eldre.

– I et tilfelle spurte to damer om å få vann. Mens de var på kjøkkenet med den fornærmede var det en tredjeperson som snek seg inn og tok de verdisakene som var å finne, forteller Bechmann.

Trolig består banden av både kvinner og menn. De er ikke etnisk norske, men har et søreuropeisk utseende, ifølge politiet. Damene snakker gebrokkent engelsk og dårlig norsk.

Kvinnene lurer seg inn i hjemmet, og baner slik veien for mennene. Det er rapportert om tilfeller hvor de utgir seg for å være hjemmesykepleiere eller postbud, melder politiet.

– Det er ikke rapportert om vold, men ufrivillige handlinger. I et tilfelle tok de ringene av fornærmedes finger, sier politiførstebetjenten.

Politiet oppfordrer eldre til ikke å lukke opp for ukjente og be om id-kort dersom de utgir seg for å være hjemmetjenesten eller postbud.

Beveger seg raskt

Telen skriver at politiet ber om hjelp fra publikum fordi tyvene beveger seg raskt fra sted til sted. Det fører til at det er svært vanskelig å si hvor de vil dukke opp neste gang.

Tre tyskregistrerte biler er observert i forbindelse med tyveriene i de tre fylkene. Politiet ber om tips fra folk som eventuelt ser kjøretøyene. Det gjelder disse bilene: DUHF 1214 – mørk Mercedes, DOWC 1745 – mørk Ford Fiesta og DOKB 1179 – ukjent type.

 

Bestill Douglas Murrays bok fra Document Forlag her!