Sørsudanesiske asylsøkere som er utvist fra Israel etter å ha blitt funnet å være økonomiske migranter, går av et deportasjonsfly i Juba den 18. juni 2012. Foto: Adriane Ohanesian / Reuters / Scanpix.

 

Israelske immigrasjonsmyndigheter har søndag begynt å utstede utvisningsvedtak til asylsøkere fra Eritrea og Sudan, og vil i første omgang utvise omlag 20.000 personer.

De første som utvises, er menn uten barn som har søkt om fornyet oppholdstillatelse, og disse får seksti dager på seg til å forlate Israel, skriver Haaretz. Om de ikke forlater landet, risikerer de å bli internert på ubestemt tid fra og med april:

Citizens of Eritrea and Sudan are required to renew their visas every two months at the authority’s office in Bnei Brak. They will receive their last two-month visa, along with a letter stating that during this period they are expected to leave the country, otherwise they will be forbidden to work and can expect to be incarcerated indefinitely. Authority personnel will suggest that they leave for either Rwanda or their native countries.

Det befinner seg omlag 39.000 personer fra Eritrea og Sudan i Israel, skriver avisen. Israelske myndigheter har gjort det klart at disse ikke har krav på beskyttelse der til lands, og i det lange løp vil man heller ikke garantere at kvinner og barn får bli igjen i Israel.

Lignende vedtak ble for to uker siden også iverksatt overfor avviste asylsøkere fra Eritrea, som allerede er internert. Myndighetene har samtalt med hver enkelt med sikte på å motivere dem til å dra – enten til Rwanda eller til hjemlandet:

During these conversations, the asylum seekers were given a two-page letter in Hebrew entitled “Information Sheet for the Infiltrator Leaving for a Safe Third Country” (“infiltrator” being the state’s term for asylum seekers who entered Israel over its border with Egypt). It begins, “We would like to inform you that the State of Israel has signed agreements allowing you to leave Israel for a safe third country that will absorb you and give you a residency visa that will allow you to work in that country, and promises not to remove you to your country of origin.”

The document continues, “The country to which you go is a country that has developed tremendously in the last decade and absorbs thousands of returning residents and immigrants from various African countries. … This country has governmental stability, which contributes to develop in many fields, including education, medicine and infrastructure.”

De utviste som samarbeider, får dessuten løfte om flybilletter, reisedokumenter, innreisetillatelse i destinasjonslandet og 3500 dollar i kontanter.

“Upon arrival at the third country, a local team will be waiting for you at the airport to accompany you during the first few days. The staff will take you to the hotel that was arranged for you, where you will meet the local representatives, who will explain your options,” the document says.

Israel har hatt mange av de samme problemene med kriminelle, lykkejegere og økonomiske migranter som europeiske land sliter med. Det er nokså nærliggende å tenke seg at også land i Europa med tiden vil se seg nødt til å treffe tiltak som ligner de israelske.

Asylvesenet i sin nåværende form har forlengst utspilt sin rolle, for i stedet å benyttes til invasjonsformål, men i det selvpiskende Europa må man hugge seg vei gjennom et villnis av psykologiske sperrer innen man erkjenner virkeligheten.

 
 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut her.