VG publiserte et leserinnlegg om Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde som sammenlignet ham med en stygg og sleip fisk, men ble ikke felt for dårlig presseskikk i PFU.

Leserinnlegget hvor skribenten Rune A.S. sammenligner Frp-politikeren med fisken gjedde ble av Pressens Faglige Utvalg omtalt som ikke særlig morsomt og at det inneholdt usaklig kritikk uten reell substans, melder Medier24. I tilsvarsrunden erkjente VG selv at innlegget var plumt og dumt, men avviser at det er brudd på god presseskikk.

I leserinnlegget som VG trykket i juni beskriver skribenten hvordan navnet Tybring-Gjedde alltid gir ham en dårlig følelse i mellomgulvet, og blander fisken gjedde inn. Skribenten mener personen Tybring-Gjedde får ufortjent mye spalteplass, mens fisken nesten aldri kommer på TV.

«Gjedde smaker ikke godt»

Han skriver at han har begynt å assosiere fiskesorten med Christian Tybring-Gjedde. Og gjedde mislikte han allerede som barn.

«Den er stygg, sleip og stor i munnen. Det som likevel henger mest igjen er smaken. Gjedde smaker ikke godt», skriver Rune A. S.

Etter noe diskusjon i møtet, tvilte PFU seg til slutt fram til at publiseringen ikke var et brudd på god presseskikk.

Samtidig var langt på vei hele utvalget svært kritisk til at dette kom på trykk, og særlig at innlegget i praksis var anonymt, signert med fornavn og initialer.

– Jeg tror vi er enig om at det ikke er greit, men jeg er ikke sikker på om dette er et brudd på god presseskikk, uttalte Sylo Taraku.

PFU understreker at terskelen må være høyere for en stortingspolitiker som deltar i samfunnsdebatten slik Tybring-Gjedde selv gjør, enn for andre, skriver Medier24.

«Takhøyde for dårlig humor»

Medlemmene av PFU var delt i synet på om VG burde ilegges noen reaksjon, fellelse eller kritikk, eller om den skulle frifinnes. Utvalgsmedlem Gunnar Kagge sa at det måtte være takhøyde også for dårlig humor. Spesielt det at det sterkt karakteriserende innlegget var blitt publisert uten at det sto fullt navn ble diskutert.

Morten Nordby, som med Christian Tybring-Gjeddes viten og godkjenning er den som har klaget leserbrevet inn for PFU, mener det bryter en rekke regler i Vær varsom-plakaten. I klagen er det anført at punktene om identifisering, om saklighet og omtanke, om privatliv og om å ha dekning for titler var brutt.

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!