Nytt

VM i hurtigsjakk og lynsjakk går av stabelen i Saudi-Arabia i disse dager – i romjulen, om man kan bruke et slikt uttrykk. Arrangementet er i utgangspunktet en skandale, siden det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) ikke har avlyst hele greia etter at Saudi-Arabia ikke gav visum til israelske spillere.

Mesterskapet har imidlertid lidd enda et prestisjetap, som utvilsomt svir mer i arrangørlandets øyne: Regjerende dobbeltmester på kvinnesiden, ukrainske Anna Muzychuk, har nemlig bestemt seg for å boikotte arrangementet, og kan dermed ikke forsvare titlene.


Foto: Anna Muzychuk/Wikimedia Commons (utsnitt).

For Muzychuk er dette en prinsippsak: Hun vil ikke reise til et land hvor hun ikke har lov til å bevege seg utendørs uten mannlig følge, skriver The Independent. Hun avstår fra å delta til tross for at saudiaraberne deler ut uvanlig høye pengepremier.

Arrangøren forlanger ikke full islamsk slørtildekning av deltagerne, men stiller krav likevel:

Women are, according to local reports, being allowed to wear dark blue or black formal trousers and high-necked blouses, avoiding Saudi rules of dress that require female residents and most visitors to wear loose-fitting, long robes known as abayas.

Det er altså ikke selve tildekningens eksakte natur som er avgjørende. Det avgjørende er lydigheten mot den islamske korrekthetens forvaltere, som tøyer dens regler i samsvar med hykleri, formalisme og opportunisme.

Anna Muzychuk får følge i boikotten av sin søster Mariya, som tidligere har vunnet VM-tittelen i vanlig sjakk.

Like prinsippfast er ikke vår egen verdensmester Magnus Carlsen. Til NRK sier hans manager Espen Agdestein det er «synd» at israelske spillere ikke får komme. Men skitt au, liksom:

– Han skal spille mesterskapet, og er upolitisk i forhold til at han spiller sjakk. Norge har ikke noen sanksjoner mot Saudi-Arabia, og norske politikere og norsk næringsliv har omgang med landet, sier Agdestein.

Men noen må jo gå foran. Heia Anna!

 
 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad her.