Nytt

Bildet: En tilhenger av Brorskapet protesterer med Rabaa-tegnet i al-Haram-gaten nær Giza-plassen i Kairo 19. juni 2015. Mohamed Mursi og flere andre er nettopp dømt til døden. Foto: Amr Abdallah Dalsh/Reuters/Scanpix 

Det Muslimske Brorskap i Kairo utstedte tirsdag en krigserklæring mot USA pga. anerkjennelsen av Jerusalem som Israels hovedstad. Her er det ikke snakk om noen deling av byen. Jerusalem – Al-Quds – tilhører islam.

Brorskapet blåser til jihad mot USA.

«Jerusalem is Islamic and Arab; for it we’ll shed our blood and wage war. This is the way of our Jihad.»

For dem som liker å mene at Brorskapet er moderat, er dette ubehagelig lesning. Det er en fasade Brorskapet liker å opprettholde overfor Vesten. At språket er så militant og krigersk, sier noe om hvor viktig Jerusalem er. Ikke slik norske myndigheter og presse mener – som hovedstad i en fremtidig palestinske stat –, men religiøst, fundamentalistisk: Islam kompromisser ikke.

Erklæringen er såpass viktig at den bør leses grundig, og vi gjengir den derfor i sin helhet:

Muslim Brotherhood: The transfer of the U.S. embassy to Jerusalem classifies America as an enemy state and all its interest will be subject to the political position of the interests of the Zionist entity [statement]

In the name of Allah the Merciful

We are for the victory of our messengers, and for those who believe in this life.

Praise be to Allah, and prayers and peace be upon the Messenger of Allah, and those who follow him. The Muslim Brotherhood has followed the U.S. president’s statements about his intention to transfer the U.S. embassy to Jerusalem and recognition of Jerusalem as the capital of the State of the Zionist entity, a decision that entered into force is a formal attack by the United States of America on the Islamic lands and holy places.

The Muslim Brotherhood recognizes the American president’s move to put America and all its interests in all countries of the world under the same political control of the interests of the Zionist entity, and it will become an enemy state of the Arab world and Islamic components international and institutional, political and popular.

The American president has exploited the weakness of the Muslim world at present, and the ability of tyrannical regimes to strike deadly blows to the Arab Spring, and decided to support the Zionist lobby, to support the Zionist project on the Palestinian territories, but he should know that his decision presents his state of classification as a state sponsor of the occupation — a country hostile to all freedom in various parts of the world.

The Muslim Brotherhood is launching today a solidarity call with all Palestinian factions and Islamic movements to ignite an uprising throughout the Islamic world against the Zionist occupation and the American administration in support of the occupation and against the rights and freedoms of the peoples.

The Muslim Brotherhood stresses that Jerusalem is not [just a] land or symbol. Jerusalem is a confession of faith (`aqīdah) and a religion (dīn)…. Jerusalem is an Islamic and Arab land, for which we will shed our blood, freedom and life, and we fight every aggressor and every supporter of aggression. This is the way of our Jihad.

Muslim Brotherhood – General Office

Cairo – Wednesday, 17 Rabi’al-Awwal 1439H – December 6, 2017

 Det er ikke tvil om hva Brorskapet mener:
recognition of Jerusalem as the capital of the State of the Zionist entity, a decision that entered into force is a formal attack by the United States of America on the Islamic lands and holy places.
Anerkjennelsen ikke et angrep på palestinerne, det er et angrep på islamske land og hellige steder, dvs. på troen selv. Klarere kan det ikke sies. Israel omtales på en måte som minner om nazistenes fremstilling av jøder som noe hinsides menneskelighet: Det er den sionistiske fienden, med z. Israel skal isoleres, og USA har våget å trosse demarkasjonslinjen. Det betyr krig. Det er i Brorskapets øyne USA som har valgt å stille seg i denne posisjonen selv. Brorskapet håndhever bare loven når det erklærer USA krig.
Brorskapet blåser til kamp på vegne av palestinerne og alle «islamske bevegelser» …
to ignite an uprising throughout the Islamic world against the Zionist occupation and the American administration in support of the occupation and against the rights and freedoms of the peoples.
Hvordan skal venstresiden unngå å havne i denne leiren når de kritiserer Trump?
Vestlige liberaleres forsøk på å fremstille dette som en kamp om palestinsk nasjonal suverenitet blir tomme ord når Brorskapet så kategorisk bruker religiøse termer. PLO/Fatah underbygger en slik oppfatning når det går i allianse med Hamas. Igjen ser vi at palestinerne er sin egen verste fiende.
The Muslim Brotherhood stresses that Jerusalem is not [just a] land or symbol. Jerusalem is a confession of faith (`aqīdah) and a religion (dīn)…. Jerusalem is an Islamic and Arab land, for which we will shed our blood, freedom and life, and we fight every aggressor and every supporter of aggression. This is the way of our Jihad.
Erklæringen er også pinlig for CIA, som har gått langt i å borge for at Brorskapet er moderat og dialog-orientert. Organisasjoner som CAIR i USA, som nylig ble sitert av mediene som legitime stemmer i kritikken av Trumps retvitring av tre videoer, er tilknyttet Brorskapet.
Broskapet har vist hva det står for når det kommer til stykket. Al-Quds er religiøs, ikke politisk, og tilhører islam.

<

Muslim Brotherhood Declares U.S. ‘An Enemy of the Arab World’ After Trump Embassy Announcement