Rory Stewart. Foto: Wikimedia Commons.
 

Storbritannias regjering gir nå klare signaler om at det ikke finnes tilgivelse for egne statsborgere som har sluttet seg til den islamske staten (IS). For to uker siden uttalte forsvarsminister Michael Fallon at britiske borgere som har sluttet seg til IS, har gjort seg selv til legitime mål for britiske og amerikanske raketter.

Nå følger Rory Stewart, som er en av flere ministre under departementssjefs rang i det britiske utenriksdepartementet, opp med enda klarere ord, skriver The Times: Den eneste løsningen for å hanskes med disse jihadistene, som utgjør en alvorlig fare for oss, er i nesten samtlige tilfeller å drepe dem, sier han til BBC.

The minister, a former diplomat and infantry officer, said: “These are people who have essentially moved away from any kind of allegiance towards the British government.

“They are absolutely dedicated, as members of the Islamic State, towards the creation of a caliphate; they believe in an extremely hateful doctrine which involves killing themselves, killing others and trying to use violence and brutality to create an 8th-century, or 7th-century, state so I’m afraid we have to be serious about the fact these people are a serious danger to us, and unfortunately the only way of dealing with them will be, in almost every case, to kill them.”

Stewart er ingen hvem som helst i britisk samfunnsliv. Han har vært tutor for prins William og prins Harry, og har vært nevnt som mulig fremtidig Tory-leder. Stewart erkjenner at det er et moralsk dilemma å ta liv, men at det likevel anses som nødvendig i møte med den råskapen IS legger for dagen.

Denne resolutte erklæringen – som gir grønt lys til å drepe flere hundre personer med britisk statsborgerskap snarere enn å stille dem for retten og fengsle dem, eller frata dem passet – er et logisk punktum i en lang setning, hvor tidligere statsminister David Cameron i sin tid gav klarsignal til å ramme britiske IS-terrorister med droner.

I visse eksepsjonelle tilfeller vil britene kanskje la nåde gå for rett:

Raffaello Pantucci, director of international security studies at the Royal United Services Institute, told The Times: “From a government perspective, them dying out there is the easiest solution.”

He accepted that although some schoolgirls might have been unaware of the dangers in Syria, anybody in their late teens upwards would have to be “exceptionally naive” not to realise they were making a “very bad life choice”.

I Skandinavia er det snarere blitt gitt signaler om et terapi- og rehabiliteringsperspektiv på IS-jihadister i sin alminnelighet, om enn strafferetten er en del av det. Er det rett å behandle voksne, hardkokte slaktere som skolejenter?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂