Nytt

Europol frykter at droneangrep med eksplosiver og bilbomber, metoder som brukes i Irak, kan overføres til Europa. Bildet er fra angrepet ved London Bridge.

Europol sier at Europa de siste to årene er rammet av en ny uvanlig form for islamistiske angrep. I fjor ble 135 mennesker drept i slike angrep.

Islamister gjennomførte til sammen 13 angrep, hvorav seks hadde direkte bånd til IS. Tallet var likevel en nedgang fra året før da det var 17 islamistiske terrorangrep.

Alt i alt ble det registrert 142 terrorangrep i Europa, men de fleste av dem var det nasjonalistiske og separatistiske grupper som sto bak.

Til sammen ble 718 mennesker pågrepet i forbindelse med islamistisk terror i fjor, noe som er en dobling i forhold til i fjor.

Europol-sjef Rob Wainwright sier at europeiske myndigheter følger nøye med på hvilken form terrorangrep tar i Midtøsten, og frykter at metodene kan overføres til Europa.

Både droneangrep med eksplosiver og bilbomber som er metoder som brukes i Irak, kan overføres til Europa, ifølge en rapport fra Europol.

Den største faren kommer fra enslige angripere som kommer tilbake til Europa fra land som Syria. Det som blir vanskelig er å skjelne mellom potensielle angripere og dem som er lei av krig og bare vil hjem.

Fordi de siste årenes islamistiske terrorangrep har vært spesielt dramatiske, er det lett å glemme at det på 70- og 80-tallet årlig ble drept mellom 200 og 400 mennesker i terrorangrep i Europa, de fleste utført av nordirske IRA og baskiske ETA i Storbritannia og Spania.