Nytt

Langfredag brant det kraftig i en underjordisk garasje i Malmö. 35 biler ble ødelagt, 120 fikk røykskader. Politiet tror brannen var påsatt.

– 35 bilar är ganska illa åtgångna, sedan har uppskattningsvis 120 bilar blivit sotskadade, sier etterforskningsleder Tobias Halldén til Sydsvenskan.

Pussig nok er artikkelen i Sydsvenskan som sitatet er hentet fra, forsvunnet.

Påskeaften brant det igjen på samme adresse i Rosengård, dog ikke i samme garasje. Fasit: 5 utbrente biler.

– Fem bilar har brunnit helt och är förstörda. Hur många bilar som fått strålskador av hettan vet jag inte, men samtliga bilar lär vara sot- och rökskadade, sier Mattias Sköld, inre befäl ved Räddningstjänsten syd.

Påsatte bilbranner og andre påsatte branner rapporteres fra stort sett hele landet, skriver Avpixlat: I Göteborg, Helsingborg, Kristinehamn, Karlskrona, Eksjö, Skellefteå, Kalix, Boden, Avesta og Södertälje.

Klokken 21.39 fredag kom første alarm om at det brant i en større, underjordisk garasje ved Von Lingens väg i Rosengård, Malmö. Brannen skal ha startet ved at noen knuste rutene på flere biler og deretter satte fyr på dem.

Under fredagskvällen och natten mot lördag uppdaterades polisens och lokaltidningens uppgifter om branden vid flera tillfällen. Inledningsvis uppgavs att sex bilar brunnit, därefter att 10 – 15 bilar brunnit, och senare att 23 bilar brunnit. När räddningstjänst och polis under lördagen fick fullständig överblick över förödelsen uppgavs att 35 bilar var helt utbrända eller fått kraftigare brandskador, medan ytterligare c:a 120 bilar fått rök- och sotskador i skiftande omfattning. Själva garagebyggnaden ska också ha fått omfattande skador.

Under natten mot lördag rapporterades ytterligare två bilbränder i spännande, mångkulturella Malmö. Även dessa två bränder bedöms ha varit anlagda. Vid tvåtiden på natten brann en bil på Limhamnsvägen. Strax efter klockan fem på morgonen brann en bil på Bennets väg, som också ligger i illa beryktade Rosengård. Vid den sistnämnda branden skadades även två bilar som stod parkerade intill den brinnande bilen.

Som vanlig har politiet hverken mistenkte eller pågrepne for noen av brannattentatene.

 

Avpixlat: Över 150 bilar skadade i anlagd garagebrand i Malmö, många brandattentat över hela landet