Foto: Andreas Haldorsen, Wikimedia Commons.

En 46 år gammel mann av utenlandsk opprinnelse forsøkte torsdag formiddag å trenge seg inn på Stortinget, har Document fått opplyst av øyenvitner på stedet. Mannen knuste også flere vindusruter mot Akersgaten på Stortingets bakside, mens det befant seg ansatte i noen av kontorene.

Flere vakter måtte til for å legge mannen, en 46-åring, i bakken og sette på ham håndjern. Politiet, som arresterte mannen kort tid etterpå, oppgir til NRK at han er asylsøker. Øyenvitner beskriver episoden som dramatisk overfor TV 2. Østlendingen skriver i dag at en skoleklasse også ble vitne til opptrinnet.

Tildragelsen ble raskt avverget, men det er liten tvil om at en eller flere bevæpnede personer lett kunne ha trengt seg inn i Stortinget og gjort skade på mange mennesker. Sikkerhetsvaktene i Norges nasjonalforsamling har selv ikke skytevåpen, men må nøye seg med muskelkraft, pepperspray og håndjern for å stanse inntrengere.

På Stortinget er det flere representanter som ikke ønsker væpnede vakter. Man må spørre seg hva de tenker med – om noe. I lys av angrepene mot parlamentene i Ottawa og London er det dypt uansvarlig.

SSB-Meyer mener hun selv bør bestemme hva politikerne skal få av statistikk. Hvis prinsippet om umyndiggjøring av samfunnets øverste folkevalgte først er knesatt, burde kanskje politiet ta konsekvensene av at ikke alle stortingsrepresentantene vet sitt eget beste?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂