Møtelokalet til FNs menneskerettighetsråd i Palais des Nations, Genève. Foto: Wikimedia Commons.

 

Anonyme kilder blant amerikanske statstjenestemenn har opplyst til mediehuset Politico at Trump-administrasjonen vurderer å trekke seg fra FNs menneskerettighetsråd. Etter dens oppfatning har rådet i urimelig grad hatt for vane å gjøre Israel til målskive for kritikk, mens udemokratiske regimers langt verre synder går fri.

Trump-administrasjonen skal også sette spørsmålstegn om rådet overhodet tjener noen hensikt. Noen umiddelbar utmarsj forventes likevel ikke:

No immediate withdrawal is expected ahead of the council’s next session, which starts Monday, but discussion of abandoning the council is likely to alarm international activists already worried that the United States will take a lower profile on global human rights issues under President Donald Trump.

En endelig avgjørelse ventes å involvere både presidenten, utenriksminister Rex Tillerson og USAs FN-ambassadør Nikki Haley, i følge Politico. Ingen av dem kan forventes å ha uendelig tålmodighet med rådet:

In a recent meeting with mid-level State Department officials, Tillerson expressed skepticism about the council, which has a number of powers, including the ability to establish panels that probe alleged human rights abuses.

I en tale i FN tok Haley nylig et kraftig oppgjør med verdensorganisasjonens holdning til Israel:

Da menneskerettighetsrådet erstattet menneskerettighetskommisjonen i 2006, avstod USA under George Bush den andre fra å delta i rådet, en beslutning som siden ble omgjort av Obama. Det er altså ikke noe nytt at republikanske administasjoner i USA har et anstrengt forhold til FN, men det er kanskje først under Trump at det oppstår en viss sannsynlighet for full skilsmisse.

I Norge har Frp tidligere tatt til ordet for norsk utmeldelse av rådet, hvor det merkelig nok har vært plass til land som Kina og Saudi-Arabia. Partiet gjør neppe noen skade på seg selv hvis det relanserer ideen.

 

Politico – Dagens Næringsliv (NTB)