Postere rundt om i London ber folk om å bli selvmordsbombere. Reklameposterne gir seg ut for å være en rekrutteringskampanje for Royal Navy. Men det er det ikke. Det er en gruppe som kaller seg Special Patrol Group som står bak og posterne er ment som en protest mot atomvåpen.

“The crew of our nuclear submarines are on a suicide mission». «To launch their missiles means death is certain, not just for them, but for the millions of innocent people those bombs will obliterate, and for the rest of us too.”

Den britiske kunstneren Darren Cullen har designet posterne. Han sammenligner det britiske atomvåpenprogrammet Trident med selvmordsbombende jihadister og sier at det er en etisk dobbeltmoral vi har i Vesten når det kommer til hva slags vold vi fordømmer.

«The inspiration for the project came from finding out that the crew of a nuclear submarine would not survive the deployment of Trident.

«I’d never heard this discussed before. When we think about Trident we don’t tend to imagine the crew out on a suicide mission.

«It struck me as another example of the ethical double standard we have in the West when it comes to which types of violence we condemn.

«We see terrorist suicide bombers as depraved, which they undoubtedly are, but we don’t see our own depravity in building and operating nuclear suicide bombs that have the potential to murder millions and end human civilisation in the space of an afternoon.»

Fra liksom-websiden til «Royal Navy», royalnavy.org.uk :

Royal Navy

 

Vi tviler på at britene er imponerte over at Royal Navys navn vanæres på denne måten. De vil heller ikke like at landets atomvåpenprogram sidestilles med terrorisme.

Not impressed.

The Telegraph