Nytt

En mann i 25-årsalderen er skutt og drept i Malmö i natt. Ved to-tiden fant forbipasserende en sterkt skadet person på Munkhättegatan i Fosie. Mannen ble kjørt til sykehus hvor han døde kort etter. Ingen mistenkt er pågrepet.

Drapsofferet er hjemmehørende i Malmö men er ikke tidligere kjent av politiet. Hundepatruljer har gjort søk i området der mannen ble funnet og det er sperret av for tekniske undersøkelser.

– I natt har det varit lugnt i övrigt i Malmö, vilket gjort att vi haft gott om folk som kunnat sättas in på olika arbetsuppgifter. Vi har en bra yttre bemanning i Malmö nattetid, säger Stephan Söderholm från polisens ledningscentral til Sydsvenskan.

Politiet har funnet patronhylser, men det er ennå uklart om mannen ble skutt der han ble funnet. Det skal ikke ha meldt seg noen øyenvitner til selve skytingen, og ingen har heller rapportert at de har hørt skudd.

polisbil

Normalt: 17 drap

25 personer er drept i Skåne i år og bare et fåtall saker er oppklarte. Veksten er kraftig sammenliknet med de siste 10-12 årene, og høyere enn under den såkalte mordbølgen i 2011-12. Normalt drepes 10-17 personer per år, skriver Sydsvenskan. Merk ordbruken: det er «normalt» med opptil 17 drap. Norge hadde til sammenlikning 23 drap i fjor.

Politi og og forskere slo nylig alarm om at 71 personer er drept og 355 skadet i 948 skyteepisoder i Stockholm, Göteborg og Malmö i perioden 2011-2015. I begynnelsen av 90-tallet ble 90 prosent av alle dødsskytinger oppklart – etter 2010 er tallet under 25 prosent.

Problemet er ikke bare antallet, men også at andelen gangstermord blir flere og flere. De sakene er spesielt vanskelige å løse. Folk har hverken sett eller hørt noe når politiet kommer, og involverte parter er ofte lite samarbeidsvillige. I tillegg har politiet i nordvestre Skåne og Malmö tre andre vanskelige drapssaker der man ikke har mistenkte.

Mistillit til sjefen

Det gjør ikke saken bedre at det i politiets Region Syd råder stor misnøye med regionpolitisjef Annika Stenberg. Politiforbundets regionale avdelning har krevd hennes avgang og kallet henne en katastrofe for virksomheten. Hun hadde ingen politibakgrunn overhodet da hun ble ansatt.

Kort etter drapet i Malmö i natt hadde overskriftene sunket langt nedover på riksavisenes nettsider. På expressen.se måtte man tidlig på morgenen, mindre enn fem timer ettter drapet,  scrolle langt nedover (10 x page down) for å finne den. Også det er talende for hvor normalisert situasjonen er.

Ny dödsskjutning i Malmö i natt – skottskadad 25-åring avled på sjukhus

Rekordstor mordvåg över Skåne