Ikke bare er det blitt utrygt å være passasjer på bussene i enkelte deler av de svenske byene, men nå er det også blitt farlig å sykle. De steinkastende ungdommene har lenge angrepet kollektivtrafikk, brannvesen og politi, men nå har de tatt et nytt steg sin territoriale krig: Steining av svensker.

Sist lørdag syklet Therece Foors fra Växjö hjem fra jobben. På veien ble hun utsatt for steinkastning av en «gjeng ungdommer» i Araby. Hun ble truffet i hodet. Therece forteller til Sveriges Radio:

– De kallade mig för «fucking jävla horunge». Det är fruktansvärt, här kommer man helt oskyldigt och oprovocerat och så blir man utsatt för det här, sier Therece Foors.

– Precis när de skriker känner jag att jag får en sten kastad i bakhuvudet och i ryggen. Det blev två djupa sår i huvudet.  Jag kommer inte att cykla mer på kvällarna. Jag tar bussen nu, sier hun.

Mobben har oppnådd det de ville. Therece har justert sin adferd for å beskytte seg selv. Det neste hun gjør er kanskje å flytte fra området og slik effektiviseres segregeringen.

buss1

Du er ikke trygg på bussen heller, Therece.

Men det er ikke bare jenter på sykler som blir angrepet. Da Måns Zelmerlöw skulle spille inn en video til sin nye singel, samlet filmteamet seg i et steinbrudd i Stenhamra lørdag kveld. Det tok ikke lang tid før noen dukket opp. Produsent og regissør Mikael Gustafsson forteller:

– När vi hade ställt upp våra grejer märkte en av våra arbetare att stenar rasade ner bredvid honom från en av kanterna. Får man en knytnävsstor sten i huvudet från 10-15 meters höjd, då dör man. Vi har dessutom utrustning värd ett par miljoner.

Han ropte til de steinkastende ungdommene og ba dem slutte. Det gjorde de ikke, så han ringte politiet.

– Vi stod i mörkret medan fnissande ungdomar stod där uppe och kastade sten på oss i ungefär en timme. Det var så jävla farligt. Och det är en obehaglig känsla att inte veta om något ska komma farande mot huvudet.

Da politiet kom var de steinkastende ungdommene forsvunnet over alle hauger.

For svenskene er steinkastingen fremdeles ubegripelig. De ser ikke at det er en utvikling for de følger ikke med i hva som skjer i andre land.

For heller ikke i svenske aviser ble det rapportert at politiet i Frankrike ble angrepet med brannbomber mens de satt inne i bilene. Dette resulterte i store politidemonstrasjoner i alle de store franske byene. Både angrepet og demonstrasjonene var førstesidenyheter i alle de store franske avisene, som Le Figaro. Men ikke et pip ble skrevet om saken i utenlandske aviser. Heller ikke norske. Kanskje var det fordi de franske politistyrkene sa at de ikke lenger kunne beskytte seg selv. Det samme sier tysk og svensk politi. Men enda er det ingen som vil høre.

Tror man at et politi som ikke kan beskytte seg selv kan beskytte befolkningen?

Aftonbladet  Her forteller Therece sin histoire: Sveriges Radio   Stockholm Direct