Nytt

I Sverige har Trafikverket tatt over ansvaret for lyktestolpene. Nå har de bestemt seg for å se på bruken av disse stolpene og har kommet frem til at kommunene ikke får lov til bruke deres elektrisitet til julebelysningen som de pleier å henge opp i adventstiden. Dessuten er disse dekorasjonene på mystisk vis plutselig blitt veldig tunge, – altfor tunge for lyktestolpene, sier Trafikverket.

svensk-lyktestolpe

Svensk lyktestolpe etter julesesongen?

Det är inget nytt regelverk som ligger bakom, utan Trafikverket har helt enkelt börjat se över användningen av stolparna. Av tradition har de använts för julbelysning sedan lång tid tillbaka då kommunerna var ansvariga för gatubelysningen. Men större genomfartsvägar, oftast genom mindre samhällen, har Trafikverket tagit över ansvaret för och på dessa stolpar får ingen belysning längre sättas upp.

elin

– Vi ser över det här för att vi inte har rätt att låta andra ta el från vår anläggning enligt el-lagen. Och stolparna är inte dimensionerade för vikten som julbelysningen har och vi måste ta bort sådant som inte ska vara där. Vi garanterar säkerheten först, säger Elin Isaksson, nationell samordnare trafikreglering på Trafikverket.

«och vi måste ta bort sådant som inte ska vara där», sier Elin Isaksson. Som julestemning i handlegatene på småsteder. For hva skal man med det i Sverige? Jul er jo ikke flerkulturelt.

I kommunene er man triste og skuffede og synes at Trafikverket heller konsentrere seg om viktigere ting – som trafikksikkerhet.

SVT