joachimandclaraschumann
Adolph Friedrich Erdmann von Menzel (1815-1905)
Fotografisk reproduksjon etter forsvunnet (?) pastell på papir,27×33 cm. Deutsche Fotothek, Dresden

Det finnes også en gjengivelse i farger – opprinnelse ikke funnet. Det man kan si med sikkerhet, er at pastellen ikke ble ødelagt under krigen, og at den i 1948 fantes i DDR. Hva som senere skjedde, er ikke opplyst.

menzel_1853_joseph_joachim

Her er Deutsche Fototheks arkivkort for reproduksjonen.

df_hauptkatalog_0067694_k

De avbildede er pianistinnen og komponisten Clara Schumann (1819-1896), og fiolinisten og komponisten Joseph Joachim. De to ble regnet som sin tids fremste utøvere av blant annet Beethovens sonater for fiolin og klaver.

De kadenser Joachim skrev til Beethovens og Brahms’ fiolinkonserter, er fortsatt de man oftest hører.

Meg bekjent er det bevart opptak av Joachim, men visstnok ikke av Clara Schumann. Men det skulle være en god erstatning å høre David Ojstrakh (kong David blant beundrere) og Lev Oborin spille Beethovens sonate nr. 9 i A-dur, op. 47 – kjent som Kreutzer-sonaten.