Tavle

Uroligheter finner sted rundt om i Sverige. Natt til søndag brøt det ut krigslignende tilstander i bydelen Oxhagen i Örebro.

Det er verdt å merke seg at ungdommene samler stener og lagre av molotovcocktails. De forbereder seg på krigen mot politiet. Svenske medier har problemer med å se denne virkeligheten i hvitøyet. Politiet opplever det hver dag.

Ungdommer og voksne var bevæpnet med bl.a golfkøller og molotovcoctail som ble brukt mot politiet når de ankom stedet. Politiet kjempet for å ta tilbake kontrollen i bydelen. Situasjonen fremstår som en form for krigshandling mot Sverige.

När de första polispatrullerna anlände till stadsdelen gick en större grupp till attack, skriver na.se.
– Det är ett 30-tal unga och unga vuxna som sätter sig upp mot polisen. Det kastar sten mot polisen och två molotovcockails har även kastats mot en polisbil. Men ingen polis har skadats, säger Johan Wallenius, vaktahavande befäl vid Örebropolisen.
– Väldigt många är maskerade och beväpnade med golfklubbor och andra tillhyggen.


Vid 22.30-tiden försökte några individer sätta eld på en fristående tvättstuga på Tornfalksgatan.
– Skadorna begränsades dock och det blev bara sotskador på en vägg. Sen har vi har hittat flera upplag av stenar som vi misstänker att man har för avsikt att kasta mot polis. Individer har också köpt bensin på en bensinmack och fyllt flaskor, säger Wallenius.
Omkring midnatt hade situationen lugnat ner sig, men en större polisstyrka befinner sig fortfarande på plats för att återta kontroll över området.

Politiet har noen interessante betraktninger om hvordan omgivelsene og terrenget er til fordel for ungdommene: De svømmer som fisk i vannet – slik gerilja gjør, eller Taliban. Ordensmakten kan ikke se hvem som er hvem, hvis de ikke tas på fersken.

Ungdommene er også beskyttet av befolkningen i den forstand at ingen tør tyste på dem.

Bebyggelsen i svenske forsteder er vanskelig for politiet å operere i. Høye bygg, trange gater, lange korridorer og bommer gjør områdene til et perfekt sted å krige mot politiet. De unge opprørerne forflytter seg effektivt på mopeder, sykler og skateboard. De er lommekjente i en grad som ordensmakten ikke er.

– Detta bostadsområde är likt många liknande ganska otillgängligt, med höga byggnader, trånga korridorer och bommar om gör det svårt för oss att jobba och komma fram med våra fordon. Dessa individer har också en fördel i och med att de kan området är snabba och lätt kommer undan. De har mopeder, cyklar, skateboards och många har nycklar till trapphus och källaruppgångar som gör att de kan gå in i ett hus och komma upp i ett annat, säger vakthavande befäl Johan Wallenius.
Trots det tror han att möjligheterna att ringa in misstänka de kommande dagarna är goda.

Aftonbladet