Nytt

Det store sammenstøtet mellom muslimer og lokalbefolkningen på Korsika nylig har vist seg å dreie seg om noe helt annet enn at noen turister tok bilder av kvinner som badet i burkini. Så hva skjedde egentlig sist lørdag i den lille korsikanske landsbyen Sisco? Hvordan ble en helt vanlig dag på stranden til en storkonflikt mellom de lokale korsikanerne og det muslimske lokalsamfunnet? 100 politimenn måtte stanse bråket med tåregass. Det ble slått, harpunert og biler ble brent og ramponert.

haute-corse-quatre-blesses-dans-une-rixe_5652275

Kanskje likegreit å vente på forsterkninger.

Det har kommet frem flere forklaringer på hva som ledet opp til urolighetene. Ifølge L’Express så forklarer en lokal mann det slik:

«En kvinne badet toppløs, men fikk steiner kastet mot seg av nordafrikanerne. Hun forlot stedet straks med sin mann. Kort tid etter ankom det turister for å ta bilder av landskapet mens en av de nordafrikanske kvinnene badet. Turistene ble tvunget til å forlate stedet etter fornærmelser.»

En annen lokal beboer har en annen versjon. Ifølge ham, startet alt med at en gruppe tenåringer tok noen selfier. Dette likte ikke muslimene og det ble en ordutveksling hvorpå muslimene banket den ene av ungdommene med «et objekt laget for å drepe».

20 personer ble avhørt etter bråket som førte til at fem måtte på sykehus.

Det fremgår av høringene, inkludert observatører utenfra, at den nordafrikanske familien hadde bestemt seg for at de ville ha stranden for seg selv uten å bli forstyrret av andre mennesker. Familien var spesielt aggressiv,» sier en kilde til avisen L’Express. De sa: «Stranden er vår. Vi ønsker å være alene.»

Tre marokkanske brødre ble arrestert etter bråket.

Den nordafrikanske familien har bodd i en forstad til Bastia i flere år. På angjeldende tidspunkt, hadde familien 11 medlemmer: fire menn (brødre og fettere), fire kvinner og tre barn. To av mennene hadde kriminelt rulleblad, en for særlig alvorlige lovbrudd (narkotikasmugling og opprør), den andre for mindre forseelser.

«Kvinnene badet kledd, akkurat som menn andre steder, men ikke i burkini. Og en av dem var ikke engang tilslørt», forklarer kilden til L’Express.

Nicolas Bessonne, den lokale anklageren som håndterer saken, oppsummerte det hele slik:

“De tre brødrene forsøkte å annektere hele stranden for å ha den for seg selv. De kastet stein på de som kom for nær og prøvde å skremme folk vekk. Situasjonen ble spent og fornærmelser og trusler ble utvekslet. Turister var involvert og de muslimske brødrene truet og fornærmet en belgisk turist som tok bilder av bukten og en gruppe med lokale ungdommer. Og det var da slagsmålet brøt ut.»

BBC    L’express   L’express  Express