Michail_Wrubel_-_Gestürzter_Dämon

Mikhail Aleksandrovitsj Vrubel (1856–1910)

Vannfarger og gouache, 21 x 30cm, Pusjkin-muséet, Moskva

Bildets russiske titel, Демон поверженный (transkribert:Demon poverzjennyj) gjengis ofte som Liggende demon, men det russiske impliserer også noe i retning av nedstyrtet eller beseiret. Mikhail Lermontovs dikt, som finnes i engelsk gjendiktning her, inspirerte Vrubel til en mengde skisser, tegninger, malerier og til og med skulpturer.

Enkelt sagt handler det om en demon, som i Kaukasus får øye på den vakre prinsesse Tamara, som snart skal gifte seg, og forelsker seg i henne. Demonen rydder brudgommen av veien – men det går hverken verre eller bedre enn at Tamara brenner opp da demonen forsøker å få nærkontakt med henne.

Nærkontakt med demoner er ingen spøk, noe Vrubel personlig hadde erfaringer med. Det er antatt, med en rimelig grad av sikkerhet, at han led av syfilis, som til slutt knekket ham både fysisk og psykisk.

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂