'Lilacs'_by_Mikhail_Vrubel,_unfinished,_1901,_Tretyakov_Gallery

Mikhail Aleksandrovitsj Vrubel (1856-1910)

Olje på lerret (ikke fullført), 192 x 342cm, Tretjakov-galleriet, Moskva.

I både russisk og internasjonal kunst er Mikhail Vrubel noe for seg selv. Han har blitt karakterisert som både symbolist og art noveau. men hans viktigste inspirasjonskilder sies å ha vært kunst fra den sen-byzantinske perioden, ved siden av italiensk renessanse. Også i sagn, eventyr og diktning fant han mye – særlig kjent er hans illustrasjoner av Lermontovs dikt Demonen. Hans stil svinger mellom det rent dekorative og en ikke helt forståelig mystisisme, en beåndet natur hvor kan ofte – som her – finner gåtefulle kvinneskikkelser.

Mange mener å ha merket et åndelig slektskap mellom Vrubel og hans russiske samtidige, komponisten Aleksandr Nikolajevitsj Skrjabin (1872-1915). I det minste beveget begge seg inn i områder hvor ingen før hadde vært – og ingen senere fulgte dem inn i.

Det er nok ikke for ingenting at CD-er med Skrjabins musikk ofte har Vrubels bilder på omslaget.

Og akkurat nå blomstrer syrinene.

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.