BBC kunne i morgennyhetene fortelle om en kvinne i India som var blitt voldtatt igjen av de samme fem menn som voldtok henne for fem år siden. Rettsprosessen for den første gjengvoldtekten er ennå ikke fullført. At de samme mennene gjentar forbrytelsen sier noe om respekten og frykten for indisk rettsvesen.

Kvinnen var dalit, den laveste klassen.

quandeel.baloch

I Pakistan ble landets «Kim Kardashian», Quandeel Baloch, drept av sin egen bror fredag, fordi hun med sine selfier vanæret familien. Broren vedstår seg drapet og er stolt over det.

Shahla Khan, selv indisk, bosatt i Storbritannia, forklarer kvinnesynet på det subindiske kontinent.

In case you aren’t aware, Qandeel was a Pakistani social media celebrity. I say ‘was’ because she was found murdered at her family home near Multan, in Punjab, on Friday night. Her brother has confessed to drugging and strangling her to save the ‘honour’ of the family.

In his confession Waseem, her brother, said her selfies were ‘intolerable’. His sister was known as Pakistan’s ‘Kim Kardashian’ and had become famous for blogging pictures of herself and was the family’s main breadwinner.“I am not embarrassed at all over what I did,” he told police. “Whatever was the case, it [her behavior] was completely intolerable.

“Money matters, but family honour is more important”.

Welcome to a world where having a murderer in the family is considered preferable to having a daughter like Qandeel.

Da gjengvoldtekter i India fikk medienes oppmerksomhet for et par år siden virket det som de var lettet over å oppdage at kvinneundertrykkelsen ikke bare gjaldt muslimske land. Alle æresdrapene i land som Pakistan er beklemmende fordi spranget over til problemer med integrasjonen i land som Norge er nærliggende.

Også India har problemer med kvinnesynet, det vet vi nå. Shahla Khan skriver om hvordan kvinnene sitter samlet og den ene snakker nedlatende om en datter som fortsetter høyere utdannelse, men ikke blir gift. Khan er aktiv kvinnesaksforkjemper i Storbritannia, og har skrevet bøker. Men i India er det ikke like populært. Av artikkelen synes det å fremgå at hun er fra en muslimsk familie. Sharia er ikke like streng som i Pakistan, men de samme elementene er der.

Onkelen misliker at hun har bilde av seg selv på baksiden av boken hun har skrevet. Slik viser hun ansiktet til hele verden. Som kvinne. Det gjør man ikke.

My mother shares these concerns. When I’m invited to host gender-based workshops at schools in Lucknow, she worries that I might talk about rape, domestic violence and the harsh realities faced by 99 per cent of women in the community.

Mikro-aggresjon kaller Shah disse holdningene og utslagene de gir i hverdagen.

De finnes også i Norge, blant indere, men snakkes ikke om. På en måte skygger muslimers problemer for at andre også har normer som passer dårlig med vestlige.

En bekjent hadde en sønn med en indisk kjæreste. En søt pike. Men hun kunne ikke fortelle foreldrene at hun hadde kjæreste. Hun hadde flere eldre søstre, men ingen hadde fortalt om sine kjærester. De skulle ikke ha noen.

Min bekjent tok opp dette med sin fastlege, som var inder. Var det slik at indiske foreldre var like strenge som muslimske? Nei, men de skulle ikke ha sex før ekteskapet. Man skulle vente til man fant den rette. – Men hva med forelskelse, spurte min venn. Det er bare et spørsmål om biologi. Det er hormonene som reagerer og har ikke noe med følelser å gjøre, mente legen.

Der og da mistet min venn sansen for legen. Det gikk opp for ham at legen ikke delte synet på kjærlighet. Romanse og kjærlighet er en uløselig del av ungdomstiden. Å nekte ungdom å ha slike opplevelser er å nekte dem å bli kjent med sine egne følelser.

Det er gjennom å bli ektepar at man vokser sammen, sa legen. Ikke før.

Det var en kaldhet i dette svaret som gjorde min venn helt kald innvendig.

Hvorfor er romanse og forelskelse en trussel mot en kultur?

Da er det noe galt med kulturen.

 

 

http://www.telegraph.co.uk/women/life/pakistani-social-media-stars-murder-why-we-all-have-blood-on-our/