Natt til 3. juli drepte en selvmordsbomber minst 143 mennesker i Bagdad ved Ramadans siste iftar-måltid. I løpet av få dager er dette det tredje store angrepet fra IS: Bangladesh; Tyrkia og nå Irak. Angrepet i Bagdad er det dødeligste terrorangrepet i verden, hittil i år.

Angrepet var rettet mot et sjiamuslimsk nabolag av Bagdad, Karrada. IS intensiverer slik de allerede akutt slitte båndene mellom gruppene i Irak, som presumptivt skal stå sammen for å bekjempe IS. Da presidenten av det krigsherjede landet, Haider al-Abadi kom til stedet ble han møtt med steinkasting og mobb, og forlot stedet. Brannmannskapet kom altfor sent, så nabolaget brant inn i søndagens morgentimer. Det inngir ikke tillit til myndighetene. Overfor New York Times journalister uttrykker folk på stedet stolthet over at de fikk kastet sko og stein på presidenten. Barn utgjorde også en stor andel av de drepte

I tillegg til å være en menneskelig tragedie føyer denne hendelsen seg inn i et mønster av en form for urban krigføring som IS har gjort til sin spesialitet, i Midt-Østen så vel som i Europa, jfr. Paris. Angrepet kommer etter at den irakiske hæren har frigjort det meste av Fallujah – en av IS’ hovedseter og tidligere al Qaedas i 2003. Det kan synes rimelig å tolke dette som en beskjed fra IS om hvordan de akter å bringe krigen hjem til sine fiender om de selv blir angrepet.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂