Battle_of_Bender_1713

Charles Édouard Armand-Dumaresq (1826-1895)

Olje på lerret, 172 x 231cm, privateie (?)

Det bør nevnes at den franskspråklige Wikipedia-siden om kunstneren har de fyldigste opplysningene.

Etter nederlaget ved Poltava i 1709 søkte Karl XII og rester av hans hær tilflukt i det osmanske riket, nærmere bestemt i Bender i det nåværende Moldova. Tyrkerne satte ikke spesielt stor pris på gjestene, og den 1. februar 1713 forsøkte de å kaste svenskene (og deres allierte kosakker) ut med makt. Det endte med at kongen og hans drabanter ble tatt til fange. De ble sluppet fri høsten 1714. Hendelsen omtales som Kalabaliken i Bender. Det tyrkiske ord kalabalik – opprinnelig folkemengde har gått inn som et lånord i svensk, men med betydningen förvirring, stor oreda, folksamling, rusning, trängsel, stormigt bråk eller uppträdande, tumult.

Det fortelles at Karl XII skal ha snublet i sine egne sporer i forbindelse med kalabaliken, og dette forklarer Trumpeterstraales utsagn i fjerde akt av Ibsens Peer Gynt:

Gaa paa! Jeg finde skal i Bender
de verdenskjendte Sporespænder!

Så Karl XII kunne fortsette sin eventyrpolitikk i enda noen år, før det ble satt sluttstrek ved Halden den 11. desember (etter da gjeldende svensk kalender 30. november) 1718.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂