Kunstverk

Peder Severin Krøyer (1851-1907)

Olje på tre, 58,5 x 73cm, Nationalmuseum, Stockholm.

Dette bildet er faktisk et skandinavisk mestermøte av første klasse. Både kunstneren og modellene var født i Norge (men Grieg-familien hadde skotske aner). Krøyer ble som barn adoptert til Danmark – og etter Edvards død i 1907 flyttet Nina Grieg (1845-1935) til Danmark, hvor hun bodde resten av sitt liv.

De utøvende kunstneres verk har, historisk sett, ikke latt seg bevare før man hadde de nødvendige teknikker for film- og lydopptak. Nina Grieg var lyrisk sopran, men hennes stemme er kun bevart på et par voksruller av ikke helt god kvalitet. Det er noe annet med bilder, noter og tekster – om de blir bevart, da.

Man vet ikke helt hvilket sted motivet er hentet fra, men det er ikke usannsynlig at det er Grieg-ekteparets villa Troldhaugen ved Bergen. Den sto ferdig i 1885, og ble for det meste brukt som sommerbolig.

De bevarte opptak med Nina Grieg finnes her.

Bruken av én enkelt, delvis skjult lyskilde, leder tenkene i retning av Georges de la Tour.