Feature

marie krøyer

Skagens Museum har – her på Kvindernes Internationale Kampdag (IWD, red.) – postet dette maleri udført af Marie Krøyer på sin Twitter profil sammen med følgende tekst:

«Never let the hand you hold, hold you down. Marie Krøyer gave up painting way too soon. Self-portrait, 1889 #IWD »

Marie Krøyer var i en årrække gift med P.S. Krøyer, en af Danmarks største malere og et anerkendt internationalt navn i samtiden, og nu lader Skagens Museum altså forstå, at P.S. Krøyer også var en slags chauvinist, der undertrykte Marie Krøyers talent og fik hende til at opgive maleriet.

Jeg er ikke sikker på, at den udlægning er korrekt. Der synes at være en letkøbt feministisk tilgang på spil, der bare bevidstløst placerer mænd og mandlige kunstnere i en skurkerolle overfor deres kvindelige modstykker. Måske havde Marie Krøyer bare ikke formatet til at blive en stor kunstner. Det kunne noget tyde på. I hvert fald fik skilsmissen fra P.S. Krøyer ikke det resultat, at hun blev en kunstner i egen ret.

 

http://denfrie.blogspot.dk/2014/03/skagens-museum-hnger-ps-kryer-ud-som.html